Руският имунолог и алерголог д-р Владимир Болибок разкри кой е най-надеждният начин за предпазване от заразяване с новия коронавирус.

В интервю за радио „Спутник” експертът заяви, че най-добрата защита срещу Ковид-19 е ваксинирането. Най-надеждно обаче, според него, то би било в случаите, когато се приложи върху хора, които вече веднъж са преборили инфекцията. Такъв "тандем" би създал най-мощната бариера срещу инфекциозни агенти, смята ученият.

По думите на специалиста прекаралият коронавируса човек развива антитела, а ваксината при такъв случай ще създаде двойно по-силна защита срещу въпросния вирус.

Д-р Болибок отбеляза още, че ваксината ще е полезна за всички хора, в това число и за тези, които не са се сблъсквали никога с Ковид-19, но той е убеден, че тези, които вече са го прекарали, ще получат по-мощна протекция, тъй като нивото на техните антитела ще се увеличи значително.



Що се отнася до имунитета, който прекаралите Ковид-19, развиват, той може да продължи между два до пет месеца. При това не всички успяват да развият такъв.

Учените обаче са единодушни, че у хората, прекарали болестта със слаби или без никакви симптоми, антителата се задържат по-кратко, отколкото при пациентите с тежка симптоматика. Колкото по-тежко човек е прекарал болестта, толкова повече антитела изгражда неговия организъм. Фактът, че познаваме вируса от едва 9 месеца обаче и все още не знаем каква част от пациентите ще имат антитела след две години например, окончателни заключения по този въпрос все още няма.

Към момента учените от цял свят са единодушни, че мутацията на вируса се е превърнала в доминиращ щам днес. Тази форма на вируса може да бъде по-заразна, предупреждават те. Тя представлява 85% от инфекциите по света. Само в държавната болница в Хюстън например 99,9% от пациентите с коронавирус са носители на щама D614G. Мутацията се появи за първи път в началото на 2020 г. в Европа, а през март щамът вече бе във всички страни по света.

Подобно на други специалисти, и д-р Болибок изрази мнение, че щамът D614G не бива да предизвиква излишни тревоги сред населението и научната общност. Разпространяващата се с бързи темпове обща мутация на новия коронавирус, открита в Европа, Северна Америка и части на Азия, вероятно е по-заразна, но изглежда по-малко смъртоносна, смята той подобно на други свои колеги.

„Вирусът от щам D614G се размножава предимно в носната лигавица и гърлото, но не и в белите дробове“, пояснява още специалистът.

Проблемът на този фон обаче е напълно разбираем – учените се опасяват, че в случая със SARS-CoV-2 ще се изисква нова ваксина всеки път, когато коронавирусът мутира.

Четете още: Гала отказа да пие антибиотик за Ковид-19