Автор
Ева Лъчезарова

Имунологът д-р Великова: Не подсилвайте имунитета си срещу Ковид-19

Д-р Цветелина Великова е специалист по клинична имунология, тя е завършила Медицинския университет в София, специалист е по клинична имунология в Университетска болница „Лозенец“ и е асистент към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Поддържа собствен блог, както и своя Фейсбук страница, от които можете да получите достоверна, научно обоснована, информация относно въпросите на имунологията. Тя е част от медицинската общност, която се бори с дезинформацията онлайн. Залитането в различни конспиративни теории и съобразяването с непроверени данни за нея е изключително опасно. Затова се стреми да обобщи на разбираем и достъпен език медицинските данни, които влизат в областта на нейните интереси. Сътрудничила е на световни медии като MSN, Business Insider и She Finds.

Свързахме се с д-р Великова, за да получим повече информация относно начина, по който функционира имунната ни система, как бихме могли да я изследваме и как тя вижда актуалната ситуация на пандемия, в която се намираме.

- Възможно ли е да ни обясниш на достъпен език как функционира имунната система?

- Имунната система е съставена от имунни клетки и молекули, разпръснати из целия организъм. Някои органи като лимфни възли, тимус, костен мозък слезка (далак), също се причисляват към нея. В тях клетките се „раждат“, „обучават“ или „почиват“, но основните си функции те изпълняват в кръвта и в тъканите.

Това устройство на имунната система ѝ позволява да се грижи за запазване на неприкосновеността на организма навсякъде, особено по кожа и лигавици. Идеята на имунната система е да предпазва организма от всякакви опасни микроорганизми, с които имаме среща, но не само. Всичко, което имунната система счете за опасно, ще я стимулира да реагира срещу него.

Има имунни клетки, които разпознават опасностите и ги предават към други имунни клетки, които ги неутрализират. Така имунните отговори протичат на стъпки, а освен клетки има и много имунни молекули, които образуват огромна и сложна мрежа в телесните течности. А има и имунни клетки, които регулират финия баланс на имунните отговори. Целта е всички имунни процеси да са добре регулирани на всеки един етап и ниво. Ако настъпят грешки в имунната система, се развиват заболявания като алергии, имунодефицити, автоимунни и възпалителни заболявания.

- Как се изследва състоянието на имунната система?

- Рутинно изследване (като пълна кръвна картина) може да покаже броя на някои имунни клетки като левкоцити и лимфоцити. Но това е твърде ориентировъчно и не дава цялостна представа за имунните функции.
Специализираните имунологични изследвания включват определяне на брой и процент на различните видове лимфоцити и други имунни клетки, както и тяхната функция. Могат да се изследват и нивата на имуноглобулините, както и други имунни молекули, например цитокини. При специални случаи и съмнения за автоимунни заболявания се изследват автоантитела.

Препоръчително е преди да се направят имунологични изследвания да се проведе консултация с клиничен имунолог, защото този специалист може да препоръча най-подходящите изследвания според оплакванията на пациента.

- Какви средства препоръчват имунолозите за засилване на имунитета и възможно ли е да си навредим сами, ако прекалим с нещо?

- Имуномодулаторите, това са добавки или лекарства, които повлияват имунната система и оказват различни ефекти върху здравето. Те могат да потискат или повишават имунната система, затова се наричат имуносупресори и имуностимулатори, респективно. Безразборната употреба на имуностимулиращи лекарства може да е и вредно, и опасно, тъй като част от стимулираните клетки може да са автоимунни, което да доведе до активиране или отключване на автоимунно заболяване. Затова те се използват само след назначаване от лекар (имунолог, ревматолог, педиатър и т.н.) и то при сериозни причини, а не при неясното „често боледуване“.
Хранителните добавки, които повлияват имунната система, са слабо проучвани. Въпреки че и те могат да имат негативни ефекти, особено при ненужна употреба или при наличие на автоимунни заболявания, това се среща по-рядко и рискът за странични ефекти е по-малък.



- Кой е най-добрият начин да засилим имунитета на малките деца?

- Грижата за имунитета на децата трябва да е целогодишна, включваща правилно хранене и достатъчна физическа активност, закаляване, редовни имунизации. Интересен и наскоро описан факт е, че недоспиването при деца и възрастни също потиска имунната система.

Детската имунна система се „учи“ и добива опит в продължение на години, за да достигне функциите на тази при възрастните. Поради тази причина повечето деца боледуват сравнително често, особено при срещи с други деца и посещение на детски заведения. Но това не означава, че трябва да „засилваме“ детския имунитет. Трябва да го поддържаме оптимален, а ако общото здраве на детето е добро, то и здравето на имунната система се очаква да е достатъчно.

През последните години се наблюдава тенденция за прекомерно рекламиране и предписване на имуномодулатори, когато децата се разболяват често. Истината е, че трябва да се установи дали това разболяване е наистина често, и ако е така, едва тогава да се вземат мерки. При всички положения препоръчвам преди да давате каквито и да е хранителни добавки, включително витамини, имуностимулатори и пробиотици, да се направи консултация с педиатъра на детето, с имунолог или друг специалист.

- Какви са твоите виждания за коронавируса и има ли ефективен начин да засилим имунната си система срещу него?

- Коронавирусът е едно голямо и неочаквано предизвикателство пред всички хора тази година. Но може би то е най-голямо за медицинските кадри, които лекуват пациентите в болниците. Защото те се сблъскват с вируса не само като обикновени хора в ежедневието, а и на работа, а често са и безсилни да спасят живота на пациентите с COVID-19.

Целият свят още учи за SARS-CoV-2 и различните му аспекти – медицински, икономически, политически. Прогнози за пандемията не бих правила, по-големи специалисти в областта правят изследвания, набират данни и ги обобщават.

Дали трябва да подсилваме имунитета си по време на пандемията? Краткият отговор е „Не“. Даже напротив, има данни, че една усилена и активирана имунна система може да доведе до усложнения при COVID-19 като цитокинова буря, полиорганна недостатъчност и фатален изход. Много по-добър подход е спазването на приетите противоепидемични мерки.

- Кои са най-ефективните начини да се предпазим от коронавирус?

- До момента най-ефективните начини за предпазване от вируса са сериозната лична хигиена – миене на ръце, дезинфекция, избягване на близки контакти, носене на маски. Смята се, че различните хора имат различен риск от заразяване, както че някои от тях предават по-лесно вируса от други. Независимо от това, ако се спрат пътищата на пренасяне на вируса чрез мерките, то ще се намали и броят на инфектираните, за да бъде пандемията под контрол.



- Как виждаш бъдещето на Ковид-19?

- Бъдещето, по отношение на пандемията, е неясно. Данните, които са натрупани досега за другите коронавируси и за причинителя на сегашната пандемия, показват че е невъзможно да се разчита на колективен имунитет, придобит чрез преболедуване. Това се дължи на няколко причинни – не всички преболедували развиват протективен имунитет срещу повторно заболяване. И второ – всички нови поколения ще трябва да преболедуват отново, защото ще са податливи към инфекция. Така че вниманието на всички е насочено към създаване на ефективна ваксина. Създаване на имунитет чрез ваксина, дори тя да е сезонна, е шансът за контрол над инфекцията. Те едва ли биха били готови за прилагане повсеместно преди 2021 година, защото тяхната безопасност и ефективност трябва да бъдат доказани и валидирани при големи групи от хора.

- Всички се плашат от идната есен, когато вероятно освен коронавирус ще се засили и присъствието на обичайните за сезона вируси, какви са твоите съвети за този период?

- Да, говорейки с други колеги, сред които специалисти по епидемиология, инфекциозни болести, обща медицина, всички сме притеснени за приближаващия есенен период. Ако не се спазват мерките, то ще бъде напълно възможно със застудяването и прекарването повече време в закрити помещения, да се съчетаят едновременно два или повече вируси, сред които и SARS-CoV-2. Това би затруднило както диагнозата, така и лечението, а също е предпоставка за възникване на повече усложнения и по-тежко протичане. Единствената препоръка, която може да се даде към момента, е да се спазват мерките за сегашната пандемия. През пролетта заболеваемостта от грип в страната и по света беше с много ниски нива, благодарение на мерките, взети по време на пандемията с коронавируса. Ваксината срещу грип също е добра препоръка, за да се намали риска за едновременно заразяване.

Заедно със свои колеги д-р Великова поддържа и Фейсбук страницата Коронавирус /информация/, в която споделят актуални новини около развитието на пандемията. В екипа зад страницата са още: д-р Христиана Бацелова - специалист по Епидемиология на инфекциозните болести в Медицински университет Пловдив, д-р Станислав Коцев - лекар-специализант по Инфекциозни болести в МБАЛ Пазарджик и Даниел Георгиев - студент по дентална медицина в Медицински университет Пловдив