Автор
Woman.bg

Искате кожа като на японка? Гуруто Чизу Саеки дава 7 топ съвета

Днес козметичната индустрия ни обстрелва с безброй реклами за скъпи продукти, процедури за лице, салони за красота и спа. От опит знаем, че е трудно да се открият козметика и салони, които да предоставят добро качество срещу парите ни. Съветите на японката Чизу Саеки са привидно прости и евтини, но скъпоценни, а от книгите ѝ неслучайно са продадени над 3 милиона екземпляра! Ще се научите как да диагностицирате типа на своята кожа, как да я почиствате, овлажнявате, енергизирате посредством масажи със собствените си ръце. Как да отстранявате запушени пори и черни точки, да предотвратявате провисване и дълбоки бръчки без време…

На 24-годишна възраст японката получава лиценз за козметик, работи няколко години в козметичен салон, след което постъпва във френския козметичен гигант „Герлен“. През 1971 г. заминава за Сан Франциско и прави проучване на американския пазар за нови козметични продукти. Саеки е на 42 години, когато съпругът ѝ умира от рак, тя изпада в депресия, в резултат лицето й се състарява. Все пак намира сили да изплува и си изработва комплексна програма, която усъвършенства през годините и постига феноменален успех. Три години по-късно Саеки постъпва в „Парфюми Кристиан Диор“ като международен мениджър в сектор обучение с повече от 600 козметици-консултанти на свое подчинение. След оттеглянето ѝ от „Диор“ през 2003 г. тя издава първата си книга.
Днес Чизу Саеки е президент на собствената си компания „Корпорация Чизу“, която управлява козметичен салон и школа за красота в Токио. Едно е абсолютно сигурно: революционните идеи, представени в книгата „Японската революция в грижата за кожата”, се радват на одобрението на кожните лекари във всички краища на света. И няма да сгрешите, ако се вслушате в тях.


7 съвета на Чизу Саеки из „Японската революция в грижата за кожата”:

1. Основен принцип на метода „Саеки“ е да опознаете кожата си и сами да се грижите за нея според особеностите ѝ. Ефективността на всеки продукт, предназначен за кожата, зависи много от неговото прилагане.

2. Не можете да се надявате на красива кожа, ако използвате луксозна козметика, но ядете само нездравословна храна. Редовно консумирайте зеленчуци и плодове, богати на витамини и минерали, както и бобови култури заради техните протеини и фибри. Ключът е да се храните балансирано.

3. Витамините С, Е и калцият са особено важни за красотата на кожата. Непременно се погрижете да поемате достатъчно от тях, като, ако се налага, прибягвайте към помощта на хранителни добавки.

4. Прахът, климатиците и ултравиолетовите лъчи са все врагове на кожата ви. Преди да излезете, непременно си сложете дневен крем, за да предпазите кожата си от тези заплахи.

5. Кожата произвежда прекомерно омазняване, когато е суха, тъй че ако сте с мазна кожа, помислете как да я снабдите с влага. Хидратирайте кожата си отвътре, като пиете много вода, и отвън, като поставяте лосионови маски.

6. Дръжте винаги подръка бурканче с мед в кухнята си, та да можете да направите меден компрес на устните си, когато ги почувствате сухи. Нужно е само обилно да намажете устните с мед и да го покриете с прозрачно фолио, изрязано в съответния размер. Само за пет минути ще почувствате устните си овлажнени.

7. Кожата също се уморява от ежедневната употреба на козметика. Затова съветвам хората да ѝ дават почивка по един ден в седмицата. Наричам го постене за кожата, като идеята е да прекарате един цял ден без грим и козметични продукти, за да се активизира естествената ѝ способност да се самовъзстановява.

Автор: Юлия Петкова