Автор
Woman.bg

Итересни факти за солта, които ще ви изненадат

Вероятно ще се съгласите с факта, че не можем без сол в храната си. Това е една от важните съставки. Има някои интересни факти за солта, които обаче може би не знаете. Солта се произвежда от минералния елемент - натрий. Голяма част от натрия, който използваме, е под формата на натриев хлорид, който ни е познат като трапезна сол.

Широко използвана добавка: Солта е една от първите хранителни добавки и подправки, използвани от човека, за да придаде повече вкус на храната. Днес тя е една от най-широко използваните добавки и се нарежда на второ място след захарта в количеството, добавено към храната.

Консумацията на твърде много сол е вредно: Въпреки че солта е необходима за човешкия живот, прекомерната консумация допринася за сърдечни заболявания и други проблеми като - високо кръвно налягане и хипертония, а консумирането на по-малко количества пък води до хипотония. Високото кръвно налягане е основен рисков фактор за сърдечни заболявания, инсулт и бъбречни заболявания. Диета с високо съдържание на натрий или диета с ниско съдържание на натрий обаче, не предизвиква промяна в кръвното налягане.

Колко сол трябва да консумираме: Количеството натрий, от което човек се нуждае, е различно. Обикновено имаме нужда от най-малко 2500 милиграма натрий, което се побира в половин чаена лъжичка. При прекомерно изпотяване (по време на тренировка например) или диария и повръщане, натрият се губи и организмът има нужда от натрий.

Натрият идва основно от четири източника:

Трапезна сол: Натрият често се добавя към храната под формата на готварска сол. Една чаена лъжичка сол съдържа около 200 mg натрий.

Преработените храни: Солта и добавките, съдържащи натрий, се добавят към храни, които се обработват (готови за консумация закуски като - чипс, солени ядки и др.)

Храни, които съдържат натрий: Всички храни, които са от животински произход, съдържат натрий. Повечето пресни плодове и зеленчуци също съдържат малко количество натрий.

Лекарства: Някои лекарства съдържат определено количество натрий. Експертите смятат, че солта може да понижи кръвното налягане на тези хора, които са "чувствителни към сол". Често диета, в която се включва съдържание на сол, комбинирана със загуба на тегло или лекарства, може ефективно да контролира кръвното налягане.

Солта е важна съставка в нашето ежедневно готвене. Консумирайте обаче в ограничено количество, за да сте здрави.