Мнозина вярват, че слънцезащитните продукти трябва да се слагат само, когато сте на плажа, но ново изследване показва, че слънчевите лъчи могат да проникват и през стъкло.

Слънчевата светлина може да проникне до кожата и през стъкло, установиха британски учени. Изследването се фокусирало върху един единствен представител на силния пол на 69 години, който имал сериозно изгаряне на лицето, съобщи БГНЕС. От 29 години той е шофьор на камион, което означава, че всеки ден е изложен на слънчева светлина, но през стъклото на превозното средство.



Доказателство за схващането на експертите е изгарянето, предимно на лявата страна на лицето му. След проучването учените съветват да не остъклявате прекалено голяма част от домовете си, защото стъклото не може да ви предпази от вредните лъчи на слънцето. Редовното излагане на слънце през стъкло може да доведе до значително увреждане на кожните слоеве разрушаване на еластичните влакна на кожата, както и ДНК мутации и рак на кожата.



Е, ние може да не сме учени, но пък познаваме добре понятието „шофьорски тен” и ще се постараем да се предпазваме от вредните лъчи на слънцето дори и в колата.