Автор
Woman.bg

Изпитвам буря от негативни емоции – как да я потуша?!

Емоционалното здраве на жените със синдром на поликистозните яйчници е сериозно засегнато – какви са причините и къде да търсим решението на проблема.
Качеството на живот е основен фактор за благоденствието на съвременните хора, напомнят все по-често експерти от всички медицински специалности. Психическото ни здраве е толкова важно, колкото и физическото, за да се чувстваме в топ форма.
При днешния напрегнат ритъм на живот обаче, трудно постигаме желаната хармония „здрав дух в здраво тяло“ . Проблемът се задълбочава още повече при жените, които страдат от синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ). Статистиката сочи, че всяка десета дама в репродуктивна възраст е засегната от СПКЯ. Броят на жените с поликистозни яйчници в България е над 100 000.

Какво означава СПКЯ?


СПКЯ представлява състояние на нарушен хормонален баланс, характерен с увеличена продукция на мъжки полови хормони. Този синдром е една от най-честите причини за безплодие при жени в репродуктивна възраст. Невъзможността за забременяване влияе негативно на емоционалното състояние и се отразява зле на всеки аспект от всекидневния живот на пациентката.

Кои са другите симптоми на СПКЯ освен безплодието?


СПКЯ засяга не само физическото, но и емоционалното здраве на жената. Характерните симптоми на СПКЯ, като нередовна менструация, липса на овулация, нежелано окосмяване, наднормено тегло, мазна кожа, акне, косопад и оредяване на косата, са причина за чести и на пръв поглед необясними промени в настроението, горчиво разочарование от ежемесечния отрицателен тест за бременност, постоянна тревожност, изпадане в депресивни състояния. Жените със СПКЯ си дават ниска себеоценка – не харесват нито образа си в огледалото, нито в погледа на любимия си и близките, които очакват благата вест, изпитват усещане, че не „стават за нищо“.


Какво показва статистиката за нежеланите психични състояния при СПКЯ?

Тревожност – наблюдава се два до три пъти по-често при пациентки със СПКЯ в сравнение с жени, които не страдат от поликистозни яйчници.
Депресия – широко разпространена, може да обхване до половината от пациентките със СПКЯ, при които се наблюдават симптоми като безплодие и наднормено тегло.
Влошен социален и сексуален живот – често срещан проблем, почти при всички страдащи от СПКЯ, поради характерни изяви на синдрома като наднормено тегло, акне, прекалено окосмяване. Ниската себеоценка идва от усещането за невъзможност да се управляват проявите на заболяването.
Накратко, СПКЯ влошава качеството на живот на пациентките.

Какво е решението на проблема?


Емоционалното здраве може да се укрепи с фокусиране не върху симптомите на СПКЯ, а в решението. Решението на проблема започва с поставяне и постигане на цели, които носят удовлетворение. Променете настройката си, приемете СПКЯ като предизвикателство, с което трябва да живеете и да контролирате симптомите му.

Как може да бъдe подобрено качеството на живот със СПКЯ?


Симптомите на СПКЯ могат да бъдат повлиявани и управлявани чрез подходящо лечение и комплекс от мерки. Научни проучвания са установили, че при 1/3 от жените с поликистозни яйчници и наднормено тегло, загубата на тегло в комбинация с редовни физически упражнения и здравословен хранителен режим е в състояние да възстанови хормоналния баланс. РИХТЕР СайкълБаланс® може да помогне в този процес.
- РИХТЕР СайкълБаланс е хранителна добавка, която регулира по естествен път женския цикъл и балансира половите хормони при жени със или без поликистозни яйчници
- РИХТЕР СайкълБаланс подобрява качеството на яйцеклетките и увеличава шансовете за забременяване при жените, които планират да имат дете, независимо дали страдат от СПКЯ или нямат този проблем.

Не се отказвайте от желанието си за добро качество на живот!
1. Консултирайте се с вашия лекар!
2. Доверете се на РИХТЕР СайкълБаланс®!









(в материала има продуктово позициониране)