Автор
Woman.bg

Изповед от първо лице: Веганството ме разболя!

Защо една 37-годишна жена, която няма конкретен здравословен проблем като лупус, хашимото или друго автоимунно заболяване, се чувства зле ежедневно? Това е въпросът, който си задава известната Instagram блогърка Випри Миконън.

А какви точно са нейните оплаквания? Истината е, че са много и ранообразни - от силен обрив по лицето в продължение на месеци, чупещи се нокти, постоянна отпадналост и чести инфекции до липса на менструация и хормонален дисбаланс.

Випри стига дотам, че сутрин трудно става от леглото, а да намери сили за тренировка, която доскоро е била част от ежедневието ѝ, или за изпълнение на работните ангажименти се превръща в непосилна задача.

View post on Instagram
 

Випри е успешен кулинарен блогър със 164 000 последователи в Instagram и заклет веган. Автор на няколко бестселъри с веган рецепти, но тъй като през последните месеци младата жена се чувства все по-уморена, рядко намира сили за работа.

Обявена е от Vogue за бог на социалните медии, а нейните рецепти за веган чийзкейк, енергийни бонбони с кокос и лимецова пица със сирене от кашу я превръщат в истинска сензация в онлайн пространството. Затова и е съсипана, когато разбира, че веган диетата, която следва от години и позитивете от която са основна тема в книгите ѝ всъщност е причината за влошеното ѝ здраве.

View post on Instagram
 

Випри първоначално не вярва на лекарите, но след консултация с различни медицински специалисти и подробни кръвни изследвания се убеждава, че хранителният ѝ режим, основаващ се само на растителни продукти я е разболял.

Причините за влошеното здраве на Миконън са липсата на витамин В12 и желязо, както и недостигът на протеини.

Тези липси както и недостатъчното количество йод, а също и недостигът на мазнини са едни от най-честите проблеми, с които се сблъскват веганите. Разбира се, необходимите елементи могат да се набавят и чрез медикаменти или с определена комбинация от растителни храни. Но трябва да сте наясно, че има сериозни доказателства, че желязото и протеините от неживотински източници не се усвояват от организма напълно.

За да възстанови здравето си, Випри е принудена да прояде животински продукти. Мисълта да консумира месо или яйца, на които гледа като на насилствено абортиран плод, я ужасява. Но след само няколко седмици на новия си хранителен режим Миконън разкрива, че се чувства „като преродена“.

"Признавам си, че чисто психологически ми беше тежко да се реша на тази промяна. Но днес това, което усещам, е просто удивително. Ефектът е поразителен. През деня съм пълна с енергия, а вечер спя перфкетно. Няма ги горещите вълни, няма ги болките в тялото, ноктите ми са по-здрави. Обривът по лицето е в миналото, а и цикълът ми се върна. Направо ми идва да се разтанцувам от щастие, още тук, докато си говорим", искрена е младата дамa, в чийто профил вече може да се намерят рецепти с месо и млечни продукти.

Тя обаче е категорична, че не иска да променя ничия нагласа и това, че веганството не е добро за нея, не значи, че не е добро за другиго. Пояснявайки, че неблагоприятното влияние на растителния режим при нея се е дължало главно на прекалено натовареното ѝ ежедневие.

"Веганството не е лошо, но веганството + ден, пълен с работни ангажименти е направо пагубно", споделя Випри.

А вие, дами, познавате ли хора с влошено здраве заради веган диета?

View post on Instagram