Ежедневният стрес е един от най-големите ни врагове през последните 20 години.

Ако в Западния свят консултациите с психолог и антистрес терапиите са нещо нормално, то в Източна Европа, и в частност у нас, това все още не е така.

Белгийски учени са установили, че от всички възможности за справяне с напрежението има една, която действа безотказно, при това на всички.

Те са на мнение, че движението с умерена или висока интензивност може да прави чудеса за психическото здраве на хората, особено, ако те обитават големите градове.

Специалистите използвали няколкостотин доброволци от двата пола и на възраст от 21 до 55 години в своя експеримент.

Те ги разделили на групи, които използвали различни релакс техники и методи, за да се разтоварват.

Резултатите показали, че заниманията във фитнеса, спортове като тенис, баскетбол, футбол и подобни, както и йогата, правят чудеса срещу стреса, при това само за месец.

Експертите са установили, че хората, работещи в офис и гонещи кариера, са сред най-стресираните.

Това не зависи от позицията им, нито от възрастта – младите се стараят да се докажат, а по-възрастните се борят с конкуренцията им.

Обичайните симптоми на свръхнапрежението са проблеми със съня, раздразнителност, липса на концентрация, тревожност, изтощение и други.

Учените поясняват, че интензивното движение може да се комбинира добре с часове по йога, където се усвоява техниката на правилно дишане.

А контролът върху поемането и изпускането на въздуха може да бъде решаващ в критична ситуация, твърдят специалистите.