Предменструалният синдром е проблем, с който ежемесечно се сблъсква всяка жена.

При някои характерните за периода симптоми като болка в областта на гърдите и корема, задържане на вода, съпроводено от подуване и отичане на крайниците, е по-изявено, а други късметлийки се разминават само с психологическите особености на ПМС, а именно раздразнителност, чувствителност и депресия.

Независимо точно с кои от всичките симптоми се борите, ви препоръчваме в дните преди месечния ви цикъл да отделите няколко минути за йога, защото това учение предлага комбинация от пози, които умело ще ви помогнат да преборите симптомите на предменструалния синдром. Най-вече задържането на течности и подуването на корема.

А ето и кои са йога позите, които ще изведат излишната вода от тялото ви:

Пози "Марджариасана - Битиласана"

Застанете на четири крака, колене под бедрата, ръце под раменете. Вдишвайки, приберете брадичката към гърдите, както и таза. Извийте гърба като котка. Издишайте, повдигнете брадичката към тавана и се извийте назад в обратна посока.

Комбинацията от тези две пози облекчава задържането на течности, а също и болките в коремната област.

Поза "Прасарита Падоттанасана"

Застанете в изправена позиция, с разтворени крака колкото е възможно повече. Издишвайки, поставете ръцете върху пода, като в същото време краката остават изправени. След това наведете тялото бавно напред, докато усетите разтягане в областта на кръста и докоснете главата в пода.

Тази поза подобрява циркулацията на кръвта, ефективно подобрява циркулацията на лимфния поток и освен това облекчава умората, депресия и чувството на тревожност, характерни за този период от месеца.

Поза "Анджанейасана"

Застанете присвити, вдишайте дълбоко. Свийте единия крак в коляното, а другия, издишвайки, изпънете назад в позиция за напад. Важно е обаче горната част на стъпалото да бъде опряна към пода.

Когато се наместите в позата, вдишайте, докато протягате ръце нагоре към тавана. След като заемате тази позиция, завъртете таза напред и надолу. Стегнете ръцете и приберете раменете надолу.

Тази поза подобрява кръвообращението и отпуска мускулите в слабините, като така намалява болките и дискомфорта, типични за ПМС период.

Поза "Сету Бандхасана"

Лeгнeтe нa пoдa по гръб. Cвийтe кoлeнeтe и пocтaвeтe стъпалата cи нa пoдa, като е важно пeтитe ви дa ca възмoжнo нaй-близo дo задните части.

Издишaйте, пpитиcкайки cилнo към пoдa pъцeтe и вътpeшнaтa чacт нa xoдилaтa. Пoвдигнeтe бeдpaтa, дръжте колената си точно над петите и се опитайте бедрата ви да бъдат успоредни на пода. Раменете трябва да са стегнати и да са върху пода, брадичката да сочи към горната част на гръдния кош.

Ocтaнeтe в тaзи пoзa oт 30 ceyнди дo 1 минyтa. Cлeд тoвa издишaйтe и излeзтe oт пoзaтa, кaтo бaвнo ce cпycнeтe нaдoлy към пoдa.

Тази поза влияе добре на мускулите, разположени в областта на слабините. Подобрява циркулацията на кръвта и успокоява централната нервна система, понижавайки нивата на стрес и чувството на умора.