Няма нужда да ви казваме колко полезен е сънят. Той действа регенериращо на цялото тяло – на мускулите, кожата и дори на мозъка.

Учени официално потвърдиха последнот, като доказаха, че пълноценният сън помага на хората да взимат трудни решения и да се справят с тежки задачи.

Специалистите използвали доброволци, на които дали сложна математическа задача за решаване.

Повечето не успели да се справят с нея в продължение на часове и били оставени да се наспят. Впоследствие почти 80% от групата, която не успяла да стигне до решение на задачата, все пак се справила с нея.

Според експертите причина за това е т. нар. делта-сън, или дълбокият сън. По време на него мозъкът извършва анализ на натрупаната през деня информация, за да прецени кое си струва да бъде съхранено и кое – не.

Докато човек е буден, в мозъка му се запазват много повече впечатления и усещания, отколкото му трябват в действителност.

За това първо запаметеното се затвърждава, свързвайки се с вече натрупани емоции или данни, които са важни за в бъдеще.

После всичко се прехвърля от междинната в дълготрайната памет, за да се освободи място във временната памет, която човек запълва с нови данни, когато отново е буден.

Целият този процес е свързан с подобряване функцията на мозъка, паметта и мисълта изобщо.

Именно за това учените смятат, че след качествен сън човек е по-способен да се справя с нещата, които среща в ежедневието си, отколкото след уморителен работен ден.