Коледа наближава, а понякога това време на годината се оказва период, в който може да прекалим с храната или пък да не издържим на постите.

Коледните пости са т.нар. "леки пости", тъй като по време на тяхното спазване може да се консумира риба.

В телевизионно интервю нутриционистът Яна Данаилова даде някои съвети, които може да следваме именно през декември. Според нея е важно да консумираме зеленчуци и плодове, които са богати на фибри, минерали и протеини. Те трябва да изобилстват на нашата трапеза.

Постите не са подходящи за малки деца, бременни жени и възрастни хора. Ако искате да се подложите на пости, то е необходимо преди това да направите една консултация с вашия личен лекар. Може да се окаже, че организмът ви няма да издържи.

Яна Данаилова съветва - как да приготвим бързо, лесно и полезно питателна храна - хумус:

"Подготвя се на базата на авокадо. Той е много полезен за хората. Подходящ е дори за бебета и може да го включим в нашето меню, без да се притесняваме. Използвам конопено семе - това е растителен източник на протеин. Богато е на есенциални аминокиселини. Важно е, като изключим животинските продукти, да си набавим необходимите калории", обяснява Яна.

Ако решите да спазвате постите, то помнете, че за предпочитане е да го правите не само физически, но също така - духовно и морално.

Онези от вас, които няма да спазват Коледните пости, може да направят свой режим на хранене:

1. Закуската! Не я пропускайте, само защото сте планирали голям обяд. Закусвайте в малки количества, а на обяд няма да чувствате толкова голям вълчи глад.

2. Спортувайте! Нищо че идват празници и времето е студено - не пропускайте спортните си занимания. Ходете на фитнес, танци, йога, не забравяйте тези занимания. Освен това може да правите упражнения и у дома. Раздвижвайте си!

3. Алкохолът. Една чаша вино няма да ви навреди. Важно е количеството - в малки дози.

4. Пийте вода. Не само, когато е горещо организмът се нуждае от много вода. През зимата пиенето на вода също е важно за хидратацията на организма.

5. Избягвайте да ядете храни с високо съдържание на мазнини и пак ще се върнем в началото - независимо дали постите или не, за предпочитане е да консумирате много плодове, зеленчуци, месо, млечни продукти, зърнени култури.