Автор
Антония Михайлова

Как да окажем първа помощ при инцидент

На 8 септември отбелязваме Световния ден на първата помощ. Повод за пореден път да си припомним златните правила, които могат да спасят човешки живот! Попитахме няколко души, случайно спрени от нас на улицата, дали са запознати с мерките за прилагане на първа помощ на пострадал, в случай че се окажат свидетели на инцидент. За съжаление по-големият процент от запитаните лица – 5 от 8, не бяха достатъчно добре запознати.

За да не се окажем неподготвени при евентуалната поява на нещастен случай, ви поднасяме накратко най-важните стъпки, които трябва да знаем и следваме. Стъпки, от които може да зависи един човешки живот.

Първото нещо, което трябва да направите, е да се обадите на 112. Преди да предприемете каквито и да е мерки, за да помогнете на пострадалия, задължително трябва да сте запознати с основните правила за оказване на първа помощ. Ако не сте наясно до най-малката подробност с тях, а около вас няма други хора, на чиято помощ да разчитатате, се свържете с медицинско лице и опишете ситуацията. Не забравяйте обаче, че докато чакате линейката, може да ви се наложи да поддържате живота на пострадалия.

При счупвания, навяхвания и размествания

Не местете, освен ако пострадалият не е в опасност. Възможно е да има сериозни вътрешни наранявания и кръвоизливи. Ако се наложи преместване, се стремете положението на тялото да бъде естествено и го дръжте по гръб. Шинирайте съответния крайник, като се стремите да не променяте положението му. Контролирайте кръвотечението, ако има такова. Потърсете медицинска помощ.

Ако пострадалият спре да диша

- Ако в рамките на 4 минути, след като пострадалият е спрял да диша, той не получи помощ, краят му ще бъде фатален. Стига да не е претърпял травма, започнете освобождаване на дихателните пътища като повдигнете брадичката и наклоните главата назад.
- Ако е дете на възраст между 1 и 8 г., направете 1 вдишване на всеки 3 секунди.
- Ако е бебе, направете едно вдишване.
- Ако е с травма, преместете долната челюст напред и направете изкуствено дишане.
- Ако е възрастен, правете по 1 вдишване на всеки 5 секунди.

При гълтане на език

Ако пострадалият не реагира и ако лежи по гръб, със сигурност той е в опасност за живота. Губейки съзнанието си, коренът на езика се отпуска и това може да причини задушаване. Това състояние е известно като "гълтане на езика", което за жалост много хора погрешно възприемат буквално. Какво трябва да направите при подобна ситуация? Необходимо е да поставите едната си ръка на челото на пострадалия и да отведете главата назад, а с два пръста на другата си ръка да повдигнете брадичката му нагоре. В това положение коренът на езика се опъва и освобождава дихателните пътища.
Не бъркай в устата му, освен ако не виждате предмет, храна или друго, което може да причини задушаване. В никакъв случай не се опитвайте да издърпате езика навън! Отвеждането на главата и повдигането на брадичката е безопасен и достатъчно ефективен метод за освобождаване на дихателните пътища.

При задушаване, задавяне и попадане на чуждо тяло в дихателните пътища

- Ако пострадалият е все още в съзнание, увийте ръцете си около кръста му, катс едната си ръка притиснете леко над пъпа и под ребрата му. Палецът е свит навътре под неговата гръдна кост. Другата ръка поставете над първата, като с нея притиснете коремната област и нагоре, докато пострадалият запомне да диша.
- Ако е в безсъзнание, приложете манипулацията два пъти. Ако пострадалият не поеме въздух, опитайте отново. В случай че пострадалият все още не може да си поеме въздух, започнете изкуствено дишане със сърдечен масаж. Междувременно трябва да следите устата на пострадалия за евентуално наличие на предмети и незабавно да ги отстраните, преди да възобновите процедурата по вдишването.

Ако сърцето спре

При спиране на сърцето първото, което е необходимо да направите, е силен удар с в областта на сърцето. След това отстранете всички стягащи дрехи и проверете за наличието на пул Ако такъв липсва, приложете сърдечен масаж с изкуствено дишане.

При рана с обилно кръвотечение

- Измийте ръцете си и при възможност си сложете ръкавици;
- Притиснете раната с възможно най-чистия достъпен материал;
- Ако раната продължи да кърви, поставете още превръзки отгоре.
- Ако кръвотечението не спира, повдигнете нагоре пострадалия крайник.
- Ако раната още кърви, натиснете артерията в горната част на ръката или бедрената артерия в слабините.
- След като кръвотечението спре, измийте областта и превържете. В никакъв случай не търкайте по раната.

При изгаряния

Изгарянията, независимо от степента, могат да бъдат смъртоносни!
- Ако изгарянията са топлинни, първото, което трябва да направите, е да осигурите свеж въздух. Облейте веднага с хладка течаща вода. Обадете се на 112. Докато чакате линейката, поставете пострадалия по гръб и повдигнете краката му на височина около 25-30 см. Покрийте тялото и го поддържайте топло. Ако пострадалият е в съзнание и е способен да гълта, дайте му течности. Ако е необходимо третирайте като при спиране на сърце или дишане.
- Ако раните са предизвикани от химическо изгаряне, облейте пострадалото място с хладка вода. Покрийте със стерилна превръзка, докато не се намеси медицинска помощ.