Автор
Ева Лъчезарова

Как да останем здрави, докато сме в изолация

Намираме се в условия, в които никой от нас не е подозирал, че бихме могли да изпаднем. Изолирани сме от всичко, което доскоро приемахме за даденост: от близките си, от природата, от контакта с приятелите си, до голяма степен дори и от ежедневието си, такова каквото сме свикнали да го познаваме. В допълнение с несигурността и липсата на срок, в който бихме могли да си върнем живота обратно, има голяма вероятност да изпаднем в летаргия, гняв, стрес и отричане. Точно сега обаче телата и умовете ни имат нужда от грижа, повече от всякога. Да, по-трудно е, но не е невъзможно. Организмът ни е сложна взаимносвързана система, която се нуждае от цялостна грижа, за да работи оптимално. Това се отнася в частност и за имунната ни система, за да устоява тя на различни вируси и бактерии, е необходимо да се погрижим както за менталната си настройка, така и за физическия аспект на нещата.

С много малки промени в ежедневието си, можете да постигнете бързи и видими резултати. Необходимо е единствено постоянство и осъзнатост. Ето ги и нашите съвети:

Сменете перспективата

Често мислим, че нямаме власт над мислите си, но всъщност, за да ги променим ни е необходима само мъничко воля. Затова е нужно единствено да сменим перспективата си. Вместо да се фокусирате върху ограниченията, изберете да наблегнете на новите възможности. Опитайте нещо ново и забавно, погледнете през очите на някой друг. Сега повече отвсякога имате време и възможност да се свържете със себе си, да намерите отговори на въпросите: Кой съм аз? Кои са моите приоритети? Какво е наистина важно за мен? Бих ли искала да продължа да живея по начина, по който живях досега?

Този начин на мислене ще изведе съзнанието ви от омагьосания кръг на живота в условия на пандемия и ще ви даде нова перспектива.



Останете активни

Ако работите от вкъщи, вероятно сте изкушени от възможността да разрушите графика си. Психолозите обаче съветват да не го правите. Следването на определен ритъм води до яснота на съзнанието и цялостна положителна нагласа към живота и възможностите, които той ни дава. Ставайте по едно и също време всеки ден, оправете си леглото, вземете контрастен душ, преоблечете се, дори да не планирате да излизате, хапнете нещо малко и здравословно. Не забравяйте спорта, той е един от най-важните аспекти на здравото тяло. Ако сте настроен по-авантюристично, опитайте нов спорт. Ако сте запалени по йогата, пробвайте тренировка по кросфит или обратното. Тялото и умът ви ще ви бъдат благодарни. Физическата активност подобрява настроението, качеството на съня и нивата на енергия. Освен това понижава стреса и възможността да изпаднете в депресивно състояние. Специалистите съветват да си осигурите поне 30 минути движение на ден, ако ежедневието ви е твърде натоварено, бихте могли да ги разделите на 3 пъти по 10 минути - сутрин, преди обяд и преди вечеря.


Изключете се

Условията, в които живеем в момента са наистина стресиращи, несигурни и непредвидими. За да подпомогнете ума си да взима добри решения и да бъде спокоен обаче, несъмнено е необходимо да се изключвате от потока, който залива всички ни. Според нас един от най-добрите начини да направите това е да се отдадете на някакво хоби. Може да е нещо любимо, което не сте правили от години или пък съвсем нова активност, която винаги сте искали да опитате. Имаме ли конкретни идеи? Разбира се! Ето ги и тях: градинарство, курс по фотография, шиене, свирене на музикален инструмент, оригами, а защо не и астрология? Когато умът ви е съсредоточен върху нещо, което ви е много интересно, той успява да се откъсне от ежедневието ви и да си почине от непрекъснато повтарящите се тревожни мисли.



Обърнете специално внимание на храненето си

Около 70% от имунната ни система се намира в червата ни. Именно затова точно сега е добре да обърнете специално внимание на “добрите” бактерии. Те се борят с “нашествениците”, които се опитват да проникнат в организма. Не е необходимо да следвате определена диета, достатъчно е да избягвате силно преработените храни, алкохола и захарта. От друга страна е добре да наблегнете на плодовете, зеленчуците, ядките, семената и бобовите култури. Тези храни са богати на антиоксиданти, които пък от своя страна намаляват възпалението в тялото. Същевременно с това фибрите в плодовете и зеленчуци подхранват именно добрите бактерии, от които в момента имаме още по-голяма нужда. Отделете място в менюто си и за здравословни мазнини като тези в зехтина, някои риби и авокадото. Здравословните мазнини също имат свойството да подобряват способността на тялото ни да се бори с патогени, като намаляват възпалението в тялото. Не забравяйте и ферментиралите храни, те съдържат готови добри бактерии: заложете на кисело мляко и туршия, а ако сте по-авантюристично настроение бихте могли да включите и кимчи.

Помогнете на тялото си като изберете подходящата добавка



В настоящите условия е препоръчително да приемате и подкрепяща добавка, под формата на имуностимулатор, която допълнително да засили защитните сили на организма. Цегет+ е натурално имуностимулиращо средство, съдържащо екстракти от ехинацея, ацерола с витамин C и натурален Селен.

В момента всички специалисти обръщат специално внимание на селена, като един от елементите, които ефективно помага в борбата срещу вирусите.
Според експертите, именно той на практика е една от най-ефикасните природни "ваксини" против вирусите, защото стимулира работата на клетките, които се грижат за имунитета ни.
Има много храни, които са богати на селен и сега е препоръчително да хапваме именно тях, но е добре известно, че много от зеленчуците и ядките се отглеждат на почва изключително бедна на селен – т.е. в тях не присъства очакваното количество от ценния елемент. Ето защо експертите препоръчват да се обърнем към продукти, които гарантирано имат селен в състава си като Цегет+.

Продуктът влияе положително както при първи симптоми на заболяване, така и като подкрепящо средство по време на боледуване. Витамин С е една от основните добавки, които се препоръчват за борба с коронавируса, а ацеролата е изключително богата както на витамин С, така и на флавоноиди и други антиоксиданти, които допълнително засилват имунната система. Селенът е друг незаменим микроелемент за човешкото тяло, който отговаря за обезвреждането на свободните радикали и следователно е мощен антиоксидант. Ехинацеята пък е известна като природен антибиотик и стимулира производството на бели кръвни телца, които се борят с инфекциите. Освен това билката стимулира и производството на интерферон – белтъчно вещество, което се бори срещу вирусите и бактериите.

(в материала има продуктово позициониране)