Да се откажат цигарите е трудно, но не невъзможно. Отказът от навика не би могъл да бъде провокиран от друг, решението е лично и често се базира на собственото предпочитание и избор...

Предпочитание – защото реално погледнато, запалвайки цигара и придърпвайки от дима й, играем образ, на който вътрешно сме избрали да подражаваме. Опитайте се да си представите как се виждате в момент, когато пушите, да си спомните какво ви е провокирало да запалите първата цигара, как опитът се е превърнал в игра, тя – в навик, и в крайна сметка се е стигнало до зависимост.

Питали ли сте се защо многократните опити за отказ от пушенето са се увенчали с неуспех? Причината е, че не сте признали пред себе си, че подражавате на натрапен от социума модел. Всъщност харесва ви да пушите. Първата съществена стъпка в отказването на тютюна е да откриете този образ. Когато знаете кой стои срещу вас, битката е по-лесна, пишат от dnes.bg

Опитайте отново да откажете цигарите. Всеки опит ви доближава повече до търсения резултат. Проучвания сочат, че хора, отказали се от цигарите преди окончателното им спиране, са направили преди това по 5-6 неуспешни опита. Така че никога не е късно да се спре.



Практични съвети как да спрем цигарите

Как да започнем?

Изберете си дата, но в следващите 2 седмици. Важното е тя да е ясна, да е отбелязана в календара. Иначе перфектният ден никога не идва.

За да е по-лесно изпълнението на решението, направете списък на причините защо бихте искали да се откажете от пушенето. Причините могат да бъдат здравословни, семейни – на децата едва ли им е приятно да усещат неприятния тютюнев мирис от дъха и дрехите ви. Финансовият аргумент също е от убедителните.

Обвързването на някои събития с отказа от тютюнопушене също дава резултат. Такива могат да бъдат бременността, раждането на детето или внучето, преместване в ново жилище...

Когато денят наближи...

Помислете дали не бихте могли да се спрете на някакъв вид упражнения или хоби, които да заменят държането на цигарата и ангажират мислите ви. Специалисти препоръчват занимания като сглобяване на миниатюрни модели на кораби, плетене, игра на мобилния телефон и др.
Опитайте се да ограничите местата, където да палите цигара. Например не пушете вкъщи и в колата.

Информирайте се за заместители на цигарите – като никотинови дъвки, пластири, инхалатори, таблетки, както и медикаменти, които да улеснят въздържането от цигара и успокоят напрежението, което изпитвате.

Съществуват множество методи за отказване на цигарите. Разучете ги и се спрете на два-три, които ще ви помогнат да се откажете от навика си. Това се налага, тъй като всеки е различен и не се знае кой метод действително ще се окаже подходящият.

В деня


Настъпи ли набелязаният ден – не палете цигара, не си позволявайте дори и едно дръпване. За да изпълните желанието си, не носете цигари със себе си и повече не си купувайте.



Началото е зад гърба ви


Отказването от рутината за запалване на цигара е една от най-съществените стъпки в отказването на тютюнопушенето. Например свикнали сте да палите цигара в колата – почистете каросерията и подновете калъфките на седалките, сложете или махнете калъф на волана. Тези промени ще ви напомнят какво сте си обещали. Харесва ви след секс да запалите цигара – просто заменете навика, например с отпиване на глътки червено вино или хапване на парченца плодове.

Ако по време на работа ви се допуши, станете и се разходете. Раздвижването ще ви тонизира достатъчно.

Избягвате компанията на пушачи, тъй като в тяхно присъствие ще ви е трудно да се въздържите. Ако имате навик да запалвате цигара в заведение, избягвайте тези само за пушачи или съответните салони.

Груповата терапия в страната ни е малко популярна, но се предлагат и такива услуги. Споделянето на проблемите, свързани с отказването на цигарите, прави изпълнението на решението не така трудно и агонизиращо. При разговорите се споделят затруднения, с които се сблъсква всеки един отказващ се от тютюнопушенето. Възможно е да се получи готов опит за преодоляването на даден етап.

Препоръчително е да поддържате връзка със специалист или отказал се от тютюнопушенето познат, когото да потърсите в момент на слабост. Тези хора знаят как да ви подкрепят в такъв момент, за да не запалите цигара отново.

Помислете дали времето, което губите за пушене, не бихте могли да вложите в спортни занимания. Упражненията подобряват настроението и тонизират както тялото, така и ума. Ако се опасявате от наддаване на тегло заради отказа от цигарите, то тренировките ще помогнат да запазите фигурата си. Препоръката на специалистите е да се започне с физическото натоварване постепенно.

Не се упреквайте, ако не издържите и запалите цигара. Помислете каква е причината – дали се дължи на глада ви за никотин, на стрес или натиск, и се подгответе с адекватно контрарешение за следващия момент на слабост. До окончателния отказ от цигарите се преминава през няколко трудни периода, въпросът е да държите на намерението си и навреме разсеете с други занимания спонтанните пристъпи да запалите.