Автор
Цвета Герчева

Как да си направим домашен слънцезащитен лосион

Много от слънцезащитните лосиони, които се продават в магазините, съдържат консерванти и химикали, които не са полезни за тялото ни. Ето защо ние ви предлагаме една рецепта за домашен слънцезащитен лосион, която е много лесна и буквално всеки може да си я приготви вкъщи. Ако сте почитатели на био продуктите, купете си био масла. Ако пък не сте - знайте, че най-важното на тази рецепта е, че няма никакви стабилизатори и вредни елементи.
Слънцезащитният фактор на този домашен крем се постига благодарение на минерален филтър (цинков окис). Лосионът е много подходящ за деца, защото няма вредни съставки.


Ето и съставките за един страхотен домашен лосион против слънце:

1/2 чаша бадемово или маслиново олио (може да се смеси с билки първо, при желание);
1/4 чаша кокосово масло, което има естествен слънцезащитен фактор 4;
1/4 чаша пчелен восък;
2 супени лъжици цинков окис (Внимавайте да не вдишате цинковия прах). Това прави естествен слънцезащитен фактор 20 +. Ако искате наистина силен слънцезащитен крем, добавете повече цинков окис;
По желание можете да добавите по няколко капки до една супена лъжица витамин Е, масло от шеа, екстракт от ванилия или други натурални екстракти, които да отговарят на вашите предпочитания;


Начин на приготвяне:

Всички съставки с изключение на цинковия окис се затоплят на водна баня. Това може да стане много лесно, като сложите маслата в голям буркан ( например от туршията на баба) и го потопите (затворете капака добре ) в голяма тенджера. Сложете вода в съда и загрейте до средна топлина на водата. Когато водата започне да се загрява, съставките в буркана ще започнат да се топят. Разклатете ги, за да могат маслата да се смесят добре, а когато се получи еднородна хомогенна смес, добавете цинковия окис (внимавайте да не вдишате). Разбъркайте добре и "Воала" - вашият домашен лосион за слънце е готов!

* Малък трик от Woman.bg - Ако решите да не добавяте цинков окис, ще можете да се насладите на страхотен домашен лосион за тяло, който хидратира кожата и я прави мека и еластична. За аромат можете да добавите малко лавандулов екстракт.

* Още по-бърз начин да направите слънцезащитен крем - Вземете бутилка от любимия си лосион (важно е да не съдържа цитрусови екстракти) и добавете няколко супени лъжици цинков окис. Честито - вече имате домашен лосион против слънце!