Как да си върнем обонянието и да запазим психичното си здраве след прекаран COVID-19

Както на всички вече ни е известно, един от най-типичните и разкодиращи новия коронавирус симптоми, заедно с високата температура, сухата кашлица и отпадналостта, е липсата на обоняние.
Според определението на здравните експерти става дума за патогномоничен симптом или такъв, който е характерен за специфично заболяване. Проблеми с обонянието се наблюдават при около 80% от доказаните пациенти с коронавирус във Франция и Белгия и при 86% от тези в САЩ.


Според изследвания във Франция пък се оказва, че 70% от пациентите от първата вълна на пандемията, преболедували COVID-19, в рамките на месец са възстановили обонянието си. 8% от засегнатите обаче все още не усещат миризми. Това предизвиква опасения у учените, че състоянието може да се задържи завинаги, което от своя страна да доведе до сериозни нарушения на психическото здраве и да отключи такива заболявания като депресия и тревожност.

Именно заради по-голямата продължителност на симптома и предизвиканият от това риск от влошаване на емоционалното състояние, лекари препоръчват консумацията на много плодове и зеленчуци. Благотворното им влияние върху нервите произтича от богатото им съдържание на витамин B и антиоксиданти.

Експертите обръщат внимание и на някои специални упражнения на сетивата за по-бързо възстановяване, пишат авторитетни международни издания. Водещ германски учен в областта на аносмията, или загубата на обоняние, е изготвил списък със съвети, които ще ни върнат обонянието, така че отново да разпознаваме миризмите пълноценно. Програмата включва две сесии на ден в продължение на 12 седмици. В рамките на този период пациентите трябва да се опитват да разпознаят ароматите на между 4 и 6 етерични масла, сред които лимонена трева, евкалипт, карамфил и мента.

Според изискванията в протокола важно условие е по време на упражненията пациентите да са спокойни, отпочинали и в добро разположение на духа. Самите аромати пък са подбрани неслучайно. Те освен че успяват да провокират и събудят центровете на обонянието, имат и доказан успокояващ нервите ефект.

Четете още: Избистрете мисълта си: Ароматерапия