Как да укрепим имунитета си?

16 декември 2011 | 14:20
5926
0
0

Когато настъпи сезонът на простудите, все по-често се сещаме, че идва зимата и е време да помислим как да засилим имунната си система.

В нито един медицински справочник няма да намерите диагноза “простуда”. Във всекидневието хората наричат така много вирусни заболявания, разбира се на първо място грипа и настинките, пише zdrave.bg. А само вирусите, които предизвикват настинка, са повече от 250.

Лечението на простудата не зависи от названието на вируса, а профилактиката – още по-малко. Затова трябва да укрепим имунитета си, но как точно да стане това?

Съвети може да ви даде едва ли не всеки. Един ще ви препоръча чесън и червено вино, друг - “едно забележително лекарство”, което вече 3 години помага на цялото семейство и всички приятели...

Имунностимулаторите и имуномодулаторите са сериозни лечебни средства, които се използват за лечение на хепатит, херпес, злокачествени заболявания. Те не бива да се използват от всички, решили да засилят имунитета си преди зимата.

Сериозни дефекти в имунната система имат само около 5% от хората. При останалите или няма поражения в имунитета или те са твърде малки, временни и не изискват твърде сериозни мерки като употребата на лекарства.

Една от функциите на имунитета е да регулира растежа на клетките където и колкото е необходимо. Затова всяко невнимателно и над нормата външно въздействие може да доведе до т.нар. имунна грешка, т.е. до неправилно разрастване на клетката в определено място, а това може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Най-лесните начини за безопасно модулиране на имунитета са правилното хранене и “живите” витамини, т.е. това, което ни дава природата:

Миризми
Чесънът, лукът, евкалиптът са прекрасни фитонциди - натурални антисептици, които прочистват кръвта от вредните микроорганизми. Независимо дали ядем тези продукти или ги използваме под формата на есенция в ароматизираната свещ, всичко трябва да бъде с мярка. Например прекалената употреба на чесън е вредна за страдащите от язва.

Закаляване
Взимането на студен душ, къпането в открити басейни през есента е форма на стрес, на който организмът реагира с изхвърлянето на голямо количество антитела. Те действат до 48 часа и са своеобразен неприкосновен запас, който не трябва да се изразходва постоянно, за да не се изхабят резервите на имунната система. Затова закаляването трябва да бъде умерено. Препоръчително е всяка сутрин да взимате душ постепенно понижавайки температурата на водата от 30 до 15 градуса.

Фитнес, басейн
Фитнесът влияе много добре на работата на имунната система – тренира кръвотока, извежда продуктите на разпада, засилва възстановителните процеси, не позволява на млечната киселина да се натрупва в мускулите. Плуването пък е спорт, който не натоварва рязко мускулатурата, не води до прегряване. От друга страна той равномерно ангажира всички мускулни групи и действа общоукрепващо.

Ендорфини
Положителни емоции - нови впечатления, смях, целувки и прегръдки – това са все идеални форми за укрепване не само на психиката. Чист въздух, сън и секс - eдва ли има нужда от каквито и да било коментари.

Азбука на природния имунитет:

• Витамин А

- Продукти с растителен произход: моркови, цитрусови.
- Продукти с животински произход: краве масло, сирене, яйца, черен дроб.

• Бета-каротин
- Продукти с растителен произход: моркови, магданоз, спанак, диня, домати, зеле, аспержи, броколи, кайсии.

• Витамин В1 (тиамин)
- Продукти с растителен произход: суха бирена мая, овесени кълнове, ядки.
- Продукти с животински произход: свинско месо.

• Витамин В2 (рибофлавин)
- Продукти с растителен произход: екстракт от дрожди, пшенични кълнове, соя, боб, зеле, броколи.
- Продукти с животински произход: черен дроб, яйчен жълтък, сирене.

• Витамин В5
- Продукти с растителен произход: дрожди, бобови растения, гъби, ориз.
- Продукти с животински произход: черен дроб, месни субпродукти.

• Витамин В6
- Продукти с растителен произход: пшенични кълнове, зеленчуци със зелен цвят.
- Продукти с животински произход: месо, черен дроб, яйца, мляко, риба.

• Витамин В9 (фолиева киселина)
- Продукти с растителен произход: ядки, зеленчуци със зелен цвят, бобови растения, банани, портокали.
- Продукти с животински произход: яйца, местни субпродукти.

• Витамин В12
- Продукти с растителен произход: дрожди, морски водорасли.
- Продукти с животински произход: черен дроб, бъбреци, хайвер, яйца, сирене, мляко, извара, месо, риба.

• Витамин С
- Продукти с растителен произход: шипка, чушки, цитрусови плодове, касис, различните сортове зеле, ягоди, лапад.

• Витамин D

- Продукти с животински произход: мляко, яйца, риба, мазни видове риба.

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени