Всяка жена може да изпадне в депресия от старческите петна. Състоянието на кожата е често срещана разновидност на хиперпигментациите. Те се проявяват под формата на малки, плоски и тъмни зони по кожата, които са светлокафяви до черни на цвят.

Старческите петна са най-често срещани при хора над 40-годишна възраст, но могат да се появят и по-рано. Ако сте забелязали първите старчески пигментни петна по кожата си, не изпадайте в отчаяние. Има натурални процедури, които ще ги направят по-малко забележими.

Маска с нахут


Тази маска може да приготвите лесно. Ако не желаете да отделяте време за варене на нахута, може да си купите готов в консерва.


Необходими продукти:
1/2 чаша варен нахут (150 г)
1/4 чаша вода (62 мл.)


Начин на приготвяне:
Изплакнете нахута и го поставете в малка тенджерка. Изсипете малко вода и започнете да намачквате нахута. Трябва да се получи гладка паста. Нанесете я върху областите на кожата, където имате пигментни петна. Изчакайте 20 минути, докато маската стане напълно суха. Важно е да не изплаквате маската. Изчакайте, докато слоят суха паста се отстрани от само себе си. Нанасяйте маската всеки ден, преди лягане.


Лимонов сок

Високите нива на киселинност в лимоновия сок проникват в слоевете на кожата и премахват старческите петна. Процедурата се прилага преди лягане. Според дерматолозите, когато лимоновият сок влезе в контакт със слънчева светлина, се проявява обратният ефект и може да причини оцветяване на кожата. Лимоновият сок е изключително ефективен при първа поява на старчески петна. Всичко, което трябва да направите, е да третирате проблемните области на кожата след душ. След известно време изплакнете лимоновия сок с топла вода.

Глухарче


Глухарчето също е много ефективно за отстраняване на старчески петна. Процедурата е много лесна за изпълнение: изстискайте сока от дръжките на глухарчето. Третирайте с този сок мястото с пигментирана кожа до 3 пъти на ден. Няма нужда след това да изплаквате кожата.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е истинско вълшебно средство против старчески петна. Ефектът на ябълковия оцет наподобява този на лимоновия сок. Всичко, което трябва да направите, е да добавете малко количество в крема за ръце (2 части крем към 1 част оцет) и да нанесете върху петната.