Измъчва ли ви августовската жега? И ако през деня все някак успявате да се спасите от жарките лъчи на слънцето, вечерите могат да се окажат истински ад. Въртите се ту на едната, ту на другата страна. Ако отворите прозореца, топлината нахлува с пълна сила. Ако пуснете климатика, става прекалено студено.

Иска ви се просто да легнете в студени чаршафи и веднага да се пренесете в страната на сънищата. И си мислите, че не е добра идея да се завиете с тънко покривало или чаршаф. Може и да се изненадате, но според водещи медицински експерти ключът към добрия сън през горещите нощи се крие именно в спалното бельо. Важно е да сме го подбрали правилно - изцяло чист памук, без изкуствени материи. Така ще се потим една идея по-малко, защото ще избегнем запарването.


„Нашият циркаден ритъм е обвързан с температурата и точно преди да заспим, телесната температура се понижава. Тя продължава да пада през цялата нощ. Това е начинът тялото ви да съхранява енергия, така че да може да бъде пренасочена към други системи като храносмилането“, обяснява сертифицираната семейна медицинска сестра Елън Вермер.


Според специалистите, когато спите, тялото ви разчита на външни методи за контрол на температурата, един от които е именно одеялото. Ако останете през нощта незавити или спите на климатик, през нощта може да се събудите сковани от студ. Разбира се, не е препоръчително да се завиете с тежък юрган. Просто използвайте памучни или ленени завивки.


Друг начин да заспите по-лесно в жегите е топлият душ. За постигане на желания резултат е много важна температурата на водата. Студеният душ не е подходящ, защото краткотрайното бързо охлаждане на организма води до компенсаторно повишаване на топлопродукцията и съответно на телесната ни температура.


Продължителен горещ душ също ще доведе до загряване на тялото и до обратен ефект върху съня. Препоръчително е да се възползвате от краткотраен топъл душ.

Той ще доведе до разширение на подкожните кръвоносни съдове, до повишено топлоотдаване и до последващо понижаване на телесната температура, прогнозират специалистите.