Как един свещеник спечели дело за дискриминация след недопускане на сина му в детска градина?

07 ноември 2019 | 19:17
936
5
Снимки: Pexels
5

Един православен свещеник успя да срине до основи една дългогодишна практика у нас – децата, които не са ваксинирани, да нямат правото да посещават детски градини.

Отец Евгений Янакиев от Сливен спечели дело срещу Районния здравен инспекторат, който спря едно от децата му от детска градина за това, че не е ваксинирано. Това бе и поводът обиденият баща да внесе жалба в комисията за защита от дискриминация през април тази година. Отецът настояваше за промяна на законодателството така, че ваксините от задължителни да станат препоръчителни. Според него това задължение нарушава правото на родителите да отказват имунизациите и противоречат на Международната конвенция за правата на човека и Хартата за човешките права на ЕС.

За изненада ни всички наблюдатели на случая обаче сливенският духовник спечели. Съдът в Сливен разреши на неваксинираното му дете да ходи на градина. С други думи, победата му в спора с инспектората, обвинен от упорития баща в дискриминация над децата му, означава само едно – от този момент нататък всяко неваксинирано дете може да посещава детско заведение и никой от служителите в него няма право да се противопоставя на желанията на родителите му да постъпи то в нея.Свещеникът има 9 деца, но последните две от тях той категорично отказал да ваксинира, след като преди няколко години седмото му дете вдигнало висока температура вследствие на ваксина. Знаел и за случай, в който ваксинирано дете получило левкемия в резултат на ваксинация.

В търсене на истината мнозина са губели живота си – някои били изгаряни на клада заради убеждението им, че Земята е кръгла, други рискували собствения си живот в името на науката и човечеството. Форсман е изобретил сърдечния катетър, като вкарал първия такъв в собствените си вени. Валдемар Хафкин изпробвал върху себе си изобретените от него ваксини срещу чума и холера. Да сте чували наскоро за тези две болести? В тяхно име нямаме право да подлагаме на съмнение достиженията на науката.

В ранните векове от развитието на цивилизацията средната продължителност на живота била много ниска. Като се започне от античността, където 35-40 години била преклонна възраст за човека, и се стигне до наше време, в което, в една Япония например, средната продължителност на живота е около 80 години. Я се замислете!Добре би било да си дадем и ясната сметка, че извън собствената си професия повечето от нас са абсолютни лаици. Поглъщането на всевъзможна информация от интернет, напоена с дилетантски привкус, напомпа с псевдо- и полузнания интелектуалното самочувствието на всеки, хванал мишка или смартфон в ръка.

А всяко полузнание дори е по-опасно от незнанието. От него се раждат всякакви нелепи и дори фатални теории, конспирации и движения, каквото е и това на антиваксърите. В основата си самите те са лишени от каквато и да била подплата от професионални медицински познания. Тук мисленето не е дедуктивно – единичното не се поставя в контекста на общото, а обратно – мисленето е индуктивно – от единичното се правят глобални изводи и обобщения.
Защото ако едно дете има проблеми с ваксинирането, милиони други нямат. Благодарение тъкмо на тези ваксинирани милиони, детето, което не получава ваксина, има шанс да не се разболее. Вирусите, ако се разпространяват, мутират и може да направят и поставената ваксина безсмислена.

Така, получавайки свобода на достъп до всякаква информация, можеш да попаднеш в лабиринта на самозаблудата и в капана на страха.

Този свещеник вярва, че ваксините са вредни, заблудил се е, след като едно от децата му вдигнало висока температура, а това е предизвикало у него страх.Отец Евгений вярва, че всичко, което прави, го прави в името на доброто. В името на човешкото право на избор. Вярва, че е водач към светлината. И че неговата лична представа за истината трябва да бъде всеобща представа за истината. Но той не е завършил медицина, не познава в детайли процесите в човешкото тяло на молекулярно ниво. 

И ако се питате как стана така, че отецът спечели делото, същият въпрос вълнува и множество други хора. Та нали на всички ни е ясно, че мястото на неваксинираните деца е извън детската градина? Освен това жалба срещу подобен тип дискриминация у нас е прецедент в историята на българското право.

Така е. Но истината е, че всичко това е записано в наредба. Не в закон – ето така стана възможно да се спечели делото не от регионалния здравен инспекторат, а от семейството на отец Евгений.

Успокое за защитниците на ваксините има, и то е, че в момента тече 14-дневния срок, в който решението на сливенския съд може да бъде обжалвано. Но не си мислете, че свещеникът ще се откаже от намеренията си. Ако при обжалването решението не бъде в негова полза, делото ще отиде във Върховния административен съд.

А докато чакаме последния решителен замах на съдийския чук, се надяваме везната да наклони в полза на разума, не на глупостта.

Четете още: Бунтът срещу ваксините. Невежите майки, които "погребаха" децата си

Коментари

5
  08 ноември 2019 | 10:39 отговор
 

АЛО СЪДИЙТЕ.ДАВАТЕ ЛИ СИ СМИТКА , ЧЕ УТРЕ НОРМАЛНИТЕ ХОРА ЩЕ СПРАТ ДЕЦАТА СИ ОТ ГРАДИНА И УЧИЛИЩЕ, ЗАЩОТО И ТЕ УБИЧАТ ПОТОМСТВОТО СИ НЕ ПО МАЛКО ОТ ПОПА. Я ДА ПИТАМ ДЕДО ПОП, АКО ДЕТЕТО МУ СЕ РАЗБОЛЕЕ ТЕЖКО, ДА НЕ ДАВА ГОСПОД,КОГО ЩЕ СЪДИ ТОГАВА? МОЖЕ БИ ШЕФА СИ, ОНИЯ ГОРЕ.

 
4 Д.Димитров
  08 ноември 2019 | 10:28 отговор
 

Микробиолог съм по душа и по диплом. Досега обаче не бях чувал за такъв термин "високорискова" ваксина. Ако ваксините се прилагат избирателно, то се губи изцяло смисъла от тях. В действителност е много по-важен колектиният имунитет, който защитава цялата общност, и не толкова индивидуалния. Неваксинираният индивид е като инкубатор на потенциалната зараза. В инкубационния период вирусът би могъл и да мутира под влиянието на конкретни фактори като прием на лекарства и др. Никой не може да гарантира как ще протече всяка една битка между микроскопичния живот и сложната система на макроорганизма. Ние отглеждаме зеленчуци и животни за храна, за да нахраним бременните си жени и да отгледаме потомство. Вирусите и бактериите пък използват самите нас за тази цел. Животът се преспособява уникално бързо и една дупка в общия имунитет създава предпоставки нокой, някога да развъди нещо наистина гадно. Могат да те побият тръпки, когато гледаш под микроскоп как тия гадинки разказват играта на някоя човашка клетка и тогава разбираш колко си безсилен. Мога само да кажа, че днешните продукти за ваксиниране са в пъти по - добри от някогашните, върху които и аз съм се трудил и учил дори. Все едно да сравняваме прането с някогашната полуавтоматична пералня Роса и прането дори с най-ниския клас автоматични перални днес. Отворете си очите. Има две сигурни неща: със сигурност на няколко стотин хиляди ваксини някой ще се усложни и ще загуби живота си (това е факт и граничи с това да изтеглиш късата клечка), но също така е сигурно че бихме загубили няколко души вместо хиляди. Никой не ви обещава сто процентов шанс, и стопроцентова безопасност. Такова чудо няма, както е и във всички неща в живота по принцип. Замислете се, че качвайки се на самолет има много по-голяма вероятност да се разбиете с него, отколкото да ви се усложни ваксина.

 
 
Българин
08 ноември 2019 | 11:11

Моите уважения към професията и към вас. Когато казвам 'високо рискова' имам предвид състава на ваксината (може би е добре да погледнете и тях под микроскоп) и как тя влияе на отделни 'индивиди' (всъщност говорим за хора не за овце), като отрицателно засегнатите са не малка част от тях (проверете статистиката). Но дори и във вашето съзнание тази част да е много малка, нека пак ви напомня че говорим за ХОРА и вие като учен не би трябвало да приемате толкова спокойно че някой може да изтегли 'късата клечка'. Животът на всеки човек е важен и където има риск он нежелана реакция подходът трябва да е индивидуален. Имайте предвид че аз я изтеглих за себе си (късата клечка) и не е приятно сега цял живот да живея с това и ми е писнало от такива Сталинисти като вас за които е приемливо да има допустими човешки жертви заради общото благо. Да сте жив и здрав и дано не се случи на вас или още по лошо - на децата ви та да разберете че философията ви е збъркана а не професията и труда ви!

3 Д.Димитров
  08 ноември 2019 | 10:12 отговор
 

Микробиолог съм по душа и по диплом. Досега обаче не бях чувал за такъв термин "високорискова" ваксина. Ако ваксините се прилагат избирателно, то се губи изцяло смисъла от тях. В действителност е много по-важен колектиният имунитет, който защитава цялата общност, и не толкова индивидуалния. Неваксинираният индивид е като инкубатор на потенциалната зараза. В инкубационния период вирусът би могъл и да мутира под влиянието на конкретни фактори като прием на лекарства и др. Никой не може да гарантира как ще протече всяка една битка между микроскопичния живот и сложната система на макроорганизма. Ние отглеждаме зеленчуци и животни за храна, за да нахраним бременните си жени и да отгледаме потомство. Вирусите и бактериите пък използват самите нас за тази цел. Животът се преспособява уникално бързо и една дупка в общия имунитет създава предпоставки нокой, някога да развъди нещо наистина гадно. Могат да те побият тръпки, когато гледаш под микроскоп как тия гадинки разказват играта на някоя човашка клетка и тогава разбираш колко си безсилен. Мога само да кажа, че днешните продукти за ваксиниране са в пъти по - добри от някогашните, върху които и аз съм се трудил и учил дори. Все едно да сравняваме прането с някогашната полуавтоматична пералня Роса и прането дори с най-ниския клас автоматични перални днес. Отворете си очите. Има две сигурни неща: със сигурност на няколко стотин хиляди ваксини някой ще се усложни и ще загуби живота си (това е факт и граничи с това да изтеглиш късата клечка), но също така е сигурно че бихме загубили няколко души вместо хиляди. Никой не ви обещава сто процентов шанс, и стопроцентова безопасност. Такова чудо няма, както е и във всички неща в живота по принцип. Замислете се, че качвайки се на самолет има много по-голяма вероятност да се разбиете с него, отколкото да ви се усложни ваксина.

 
 
Българин
08 ноември 2019 | 11:09

Моите уважения към професията и към вас. Когато казвам 'високо рискова' имам предвид състава на ваксината (може би е добре да погледнете и тях под микроскоп) и как тя влияе на отделни 'индивиди' (всъщност говорим за хора не за овце), като отрицателно засегнатите са не малка част от тях (проверете статистиката). Но дори и във вашето съзнание тази част да е много малка, нека пак ви напомня че говорим за ХОРА и вие като учен не би трябвало да приемате толкова спокойно че някой може да изтегли 'късата клечка'. Животът на всеки човек е важен и където има риск он нежелана реакция подходът трябва да е индивидуален. Имайте предвид че аз я изтеглих за себе си (късата клечка) и не е приятно сега цял живот да живея с това и ми е писнало от такива Сталинисти като вас за които е приемливо да има допустими човешки жертви заради общото благо. Да сте жив и здрав и дано не се случи на вас или още по лошо - на децата ви та да разберете че философията ви е збъркана а не професията и труда ви!

2
  08 ноември 2019 | 09:21 отговор
 

До автора: Що не вземеш да си биеш една противогрипна и не се прибереш у вас тихичко да си подсмърчаш? Ваксините са нещо добро но не всички. Има някои високо рискови и темата най накрая трябва да се отвори официално, да се коментира разумно и да се затвори. Рисковите ваксини да се прилагат само в краен случай или само върху хора с нисък рисков фактор за реакция към тях а не хората да се третират като безмозъчни овце за масово стригане по комунистически само за да може някой да прави пари!

 
1
  08 ноември 2019 | 09:21 отговор
 

До автора: Що не вземеш да си биеш една противогрипна и не се прибереш у вас тихичко да си подсмърчаш? Ваксините са нещо добро но не всички. Има някои високо рискови и темата най накрая трябва да се отвори официално, да се коментира разумно и да се затвори. Рисковите ваксини да се прилагат само в краен случай или само върху хора с нисък рисков фактор за реакция към тях а не хората да се третират като безмозъчни овце за масово стригане по комунистически само за да може някой да прави пари!

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.