Автор
Woman.bg

Как един свещеник спечели дело за дискриминация след недопускане на сина му в детска градина?

Един православен свещеник успя да срине до основи една дългогодишна практика у нас – децата, които не са ваксинирани, да нямат правото да посещават детски градини.

Отец Евгений Янакиев от Сливен спечели дело срещу Районния здравен инспекторат, който спря едно от децата му от детска градина за това, че не е ваксинирано. Това бе и поводът обиденият баща да внесе жалба в комисията за защита от дискриминация през април тази година. Отецът настояваше за промяна на законодателството така, че ваксините от задължителни да станат препоръчителни. Според него това задължение нарушава правото на родителите да отказват имунизациите и противоречат на Международната конвенция за правата на човека и Хартата за човешките права на ЕС.

За изненада ни всички наблюдатели на случая обаче сливенският духовник спечели. Съдът в Сливен разреши на неваксинираното му дете да ходи на градина. С други думи, победата му в спора с инспектората, обвинен от упорития баща в дискриминация над децата му, означава само едно – от този момент нататък всяко неваксинирано дете може да посещава детско заведение и никой от служителите в него няма право да се противопоставя на желанията на родителите му да постъпи то в нея.



Свещеникът има 9 деца, но последните две от тях той категорично отказал да ваксинира, след като преди няколко години седмото му дете вдигнало висока температура вследствие на ваксина. Знаел и за случай, в който ваксинирано дете получило левкемия в резултат на ваксинация.

В търсене на истината мнозина са губели живота си – някои били изгаряни на клада заради убеждението им, че Земята е кръгла, други рискували собствения си живот в името на науката и човечеството. Форсман е изобретил сърдечния катетър, като вкарал първия такъв в собствените си вени. Валдемар Хафкин изпробвал върху себе си изобретените от него ваксини срещу чума и холера. Да сте чували наскоро за тези две болести? В тяхно име нямаме право да подлагаме на съмнение достиженията на науката.

В ранните векове от развитието на цивилизацията средната продължителност на живота била много ниска. Като се започне от античността, където 35-40 години била преклонна възраст за човека, и се стигне до наше време, в което, в една Япония например, средната продължителност на живота е около 80 години. Я се замислете!



Добре би било да си дадем и ясната сметка, че извън собствената си професия повечето от нас са абсолютни лаици. Поглъщането на всевъзможна информация от интернет, напоена с дилетантски привкус, напомпа с псевдо- и полузнания интелектуалното самочувствието на всеки, хванал мишка или смартфон в ръка.

А всяко полузнание дори е по-опасно от незнанието. От него се раждат всякакви нелепи и дори фатални теории, конспирации и движения, каквото е и това на антиваксърите. В основата си самите те са лишени от каквато и да била подплата от професионални медицински познания. Тук мисленето не е дедуктивно – единичното не се поставя в контекста на общото, а обратно – мисленето е индуктивно – от единичното се правят глобални изводи и обобщения.
Защото ако едно дете има проблеми с ваксинирането, милиони други нямат. Благодарение тъкмо на тези ваксинирани милиони, детето, което не получава ваксина, има шанс да не се разболее. Вирусите, ако се разпространяват, мутират и може да направят и поставената ваксина безсмислена.

Така, получавайки свобода на достъп до всякаква информация, можеш да попаднеш в лабиринта на самозаблудата и в капана на страха.

Този свещеник вярва, че ваксините са вредни, заблудил се е, след като едно от децата му вдигнало висока температура, а това е предизвикало у него страх.

Отец Евгений вярва, че всичко, което прави, го прави в името на доброто. В името на човешкото право на избор. Вярва, че е водач към светлината. И че неговата лична представа за истината трябва да бъде всеобща представа за истината. Но той не е завършил медицина, не познава в детайли процесите в човешкото тяло на молекулярно ниво.

И ако се питате как стана така, че отецът спечели делото, същият въпрос вълнува и множество други хора. Та нали на всички ни е ясно, че мястото на неваксинираните деца е извън детската градина? Освен това жалба срещу подобен тип дискриминация у нас е прецедент в историята на българското право.

Така е. Но истината е, че всичко това е записано в наредба. Не в закон – ето така стана възможно да се спечели делото не от регионалния здравен инспекторат, а от семейството на отец Евгений.

Успокое за защитниците на ваксините има, и то е, че в момента тече 14-дневния срок, в който решението на сливенския съд може да бъде обжалвано. Но не си мислете, че свещеникът ще се откаже от намеренията си. Ако при обжалването решението не бъде в негова полза, делото ще отиде във Върховния административен съд.

А докато чакаме последния решителен замах на съдийския чук, се надяваме везната да наклони в полза на разума, не на глупостта.

Четете още: Бунтът срещу ваксините. Невежите майки, които "погребаха" децата си