Автор
Woman.bg

Как хормоните и заболяванията на матката влияят на косата

С възрастта поддържането на косата става все по-проблематично – гъстата грива оредява, а непослушната чуплива коса се сресва все по-трудно. Положението се усложнява допълнително от необходимостта от постоянно боядисване, защото почти всички жени на възраст над 40 години започват да се прошарват. Много дами взимат радикалното решение да острижат „излишната“ дължина и да не се мъчат повече, но дали това не е прекалено?

Как да определите, че косата ви се сблъсква с ранно остаряване.

1. Боядисване
Ако още от младини експериментирате с различни бои за коса, не се изненадвайте, че на зряла възраст косата ви е станала тънка и лишена от блясък. Когато нанасяте един след друг слоеве пигменти или изгаряте косъма при изрусяване, вие убивате естествения му цвят и го лишавате от възможността да се възстанови.



2. Гъстота
Този критерий най-често зависи от генетичната предразположеност. На над 40-годишна възраст обаче корените на косата започват да получават по-малко хранителни вещества, поради което регенерират по-бавно. Това води до чупливост на космите и косопад.



3. Ръст
Косата расте в резултат на активното деление на клетките. При небрежно отношение към косата и скалпа (грубо ресане, рядко или твърде често миене, често боядисване) косата спира да расте. Връхчетата могат да се нацепят заради недостиг на подхранващи вещества.



4. Хормони
С наближаването на менопаузата в женския организъм се произвежда все по-малко естроген. Това явление си има редица плюсове, включително и по-голямата продължителност на живота на жените заради повишените нива на хормона тестостерон – но убива мечтите за разкошна и лъскава дълга коса.



5. Дефицит на витамини от група В
Поради същата причина, поради която се изсушава кожата, ставайки сбръчкана и суха, започва да изтънява и косата. Всичко се дължи на забавения метаболизъм и ниското усвояване на витамините, включително и на витамин D, който отговаря за регенерацията на боядисаната коса.


6. Отмиване на меланина
Меланинът е естествен пигмент, който поддържа натуралния цвят и живия блясък на косата. При постоянна загуба на меланин косата побелява и става твърда.

7. Заболявания на матката
Анемията, предизвикана от обилните менструации на възраст над 40 години, може да стане причина за косопад. Същото заболяване на кръвта може да се дължи на полипи на ендометриума и цервикалния канал, развиващи се във фибромиоми и лейомиоми на матката. Впрочем, не се увличайте по това да отскубвате от корен побелелите косъмчета – тази процедура може да повиши риска от образуване на плешиви петна по главата. Прикривайте побелелите коси с боя или отрязвайте косъмчетата до корен с ножица за маникюр.



Как да запазите косата си здрава до старини:



1. Не си мийте косата всеки ден.

2. Ползвайте овлажняващи маски и кондиционери за коса и ги нанасяйте по цялата дължина, като започвате не от корените, а 1-2 см. по-надолу.

3. Запазете вродената структура на косата си (права или къдрава) и си купете гребен с дървени зъбци.

4. Не злоупотребявайте с маши, преси, гелове, вакси и лакове за коса.

5. Не стойте на пряка слънчева светлина с непокрита глава.

6. Спете на възглавница с копринена калъфка.

7. Студът и вятърът предизвикват спазми на кръвоносните съдове по скалпа, което се отразява и на състоянието на косата. Обработвайте връхчетата на косата със защитно масло.

8. Вместо поредно миене използвайте сух шампоан (без спирт и лаурилсулфати).

9. Подберете си подходяща за формата на лицето ви подстрижка и я подновявайте на всеки 4-6 седмици.

10. Пробвайте тониране на косата или балеаж! На всяка възраст можете да си позволите експерименти.


Косата обича да ѝ обръщате постоянно внимание, затова забравете за еднократните процедури по салоните, обещаващи траен ефект. Правете си периодично овлажняващи в дълбочина маски, можете да си ги приготвите сами.