В последно време здравето е много актуална тема и е все по-модерно да бъдем взискателни към себе си и начина, по който се отнасяме с тялото си. Само че човешкият организъм има толкова много аспекти, че често забравяме за някои и не сме достатъчно внимателни с определени части от тялото си. Днес ще си поговорим за една от най-важните – вагината.

Сигурни сме, че се преглеждате редовно и мислите за своето „цвете“ с най-добри чувства, но е възможно понякога да го пренебрегвате и да го наранявате, без дори да подозирате. Ще изброим 7 от най-честите грешки, които всички ние допускаме почти всеки ден.

1. Употребата на сапун

Много от нас използват сапун или душ гел, за да се освежат, но истината е, че това е крайно неправилно. Дори специалните интимни гелове не са препоръчителни за вагината. Защото природата е измислила начин вагината сама да се пречиства, а ние трябва да ѝ помагаме единствено с хладка вода два пъти дневно. Използването, на каквито и да било химикали само би объркало нещата. По този начин ще отстранете „добрите“ бактерии.

2. Тесните дрехи и пристягащото бельо

Вагината ви ще се чувства най-добре, ако не е притисната от дрехи или бикини. Редица проучвания сочат, че пристягането увеличава риска от развиването на инфекции, защото по този начин се получава топла и влажна среда – любимата на гъбичките.



3. Обезкосмяването

Няма защо да се заблуждаваме, всички го правим, но пълното отстраняване на космите в тази зона също не е препоръчително, защото те са там, за да предпазват от инфекции. Ако прибягвате към бръсначката, трябва да знаете, че тя със сигурност няма положително въздействие, тъй като кожата на това място е изключително чувствителна.

4. Пушенето

Цигарите също имат отрицателно въздействие върху вагината. Химикалите, които се съдържат в цигарите, си пробиват път надолу и засягат добрите бактерии във влагалището. По този начин се получава доста неприятна инфекция.



5. Стресът

Стресът е най-лошият враг на цялото ви тяло, включително и на най-интимните ви части. Съвсем обичайно е да развиете гъбична инфекция, ако в момента се намирате в труден период и сте постоянно разтревожени за нещо.

6. Сексът

Добре, сексът не е грешка и не е нещо, което трябва да избягвате. Трябва обаче да знаете, че ако го правите всеки ден и то без презерватив, може да има негативен ефект върху вагината ви, особено ако във вас попада семенна течност. Това е така, защото спермата нарушава баланса на рН. Една от най-важните мерки, които трябва да предприемате след секс, е да се отбиете през тоалетната по малка нужда.

7. Използването на непочистени секс играчки

Не забравяйте, че всеки атрибут, който използвате по време на секс, трябва да бъде изключително добре почистен. Можете да спазвате хигиена с топла вода и сапун, но той задължително трябва да бъде без ароматизатор. Важното е да използвате много и топла вода.



Четете още: Детето ми е непохватно. Страда ли от диспраксия?