Първото правило при настинка е да пиете много течности. Но колкото и да е вкусен чаят и колкото и да е полезна водата, не можете да ги пиете до безкрай. Така че ви предлагаме няколко ефективни метода за лечение на настинка.

Ако заради настинката ви се наложи да пиете много повече течности, отколкото обикновено, трябва да направите така, че лечението да протича с удоволствие. За целта можете да пиете сокове и компоти, направени от особено полезни плодове.

Малини

Малините са чудесно средство за смъкване на температура и лечение на инфекции. Те също като аспирина съдържат силицилати (макар и в незначителни дози), което ги прави напълно безвредно лекарство дори за деца. За лечение на грип и настинка е подходящо сладкото от малини, както и сушените малини и листата и клоните на растението. Чаят с малиново сладко се прави с 2-3 чаени лъжички сладко на 1 чаша вода. Напитката от сушени малини се прави по следния начин – залейте 1 супена лъжица плодове с 1 чаша вряла вода и оставете да се накиснат за 10-15 минути. Освен че смъкват високата температура, малините са и чудесно средство за утоляване на жаждата.

Шипки



Шипките съдържат много витамин С, който е ефективно средство за лечение на настинка и засилване на имунитета. За да извлечете максимална полза от шипките, най-добре е да ги накиснете във вряла вода за дълго време, например за една нощ.

Настойката се прави по следния начин – пет супени лъжици шипки се заливат с 1 л. вряла вода. Сместа е най-добре да престои в термос за 8-12 часа. Топлата настойка се пие по няколко пъти на ден или пък всеки път, когато усетите жажда. Може да се подслади с мед, но само непосредствено преди консумация. Препоръчително е шипковата отвара да се пие до пълно излекуване.

Друг плод, съдържащ много витамин С е черният касис. Чаят от черен касис е приготвя по същия начин като чая от малини.

Липа

Липовият цвят помага при болки в гърлото и облекчава кашлицата. Липовият чай се прави по следния начин – две чаени лъжици цвят се заливат с 1 чаша вряла вода. За разнообразие можете да ползвате и различни добавки – други билкови чайове или пък черен чай.

При настинка помагат не само напитките, но и полезните храни и продукти. По-долу можете да прочетете за някои от тях, изпитани от времето и ефективни при лечение на настинка.

Мед и прополис



Медът и прополисът са толкова богати на биологически активни вещества, витамини и микроелементи, че в начален стадий на болестта могат да я пресекат и без допълнителна помощ.

При грип и настинка се препоръчва да пиете чай с мед, а при ангина да поемете в устата си малко прополис и да го смучете до пълното му разтваряне. Полезна е и настойката от прополис (продава се и в аптеките) – една супена лъжица от нея се разрежда с три лъжици топла вода. Пие се по три до пет пъти дневно.

Пихтово масло

Ефирните компоненти на пихтовото масло са ефективни за пресичане на спазмите на дихателните пътища. Маслото се прилага външно, например за масаж на гърдите, гърба и шията над ключиците при настинка. Пихтовото масло е подходящо и за инхалации (3-4 капки масло за един сеанс).

Лук и чесън

Лукът и чесънът също могат да се използват за лечение на настинка и грип. При грипна епидемия се препоръчва да изяждате по една средна луковица кромид на ден или по няколко скилидки чесън (стига да нямате проблеми със стомаха, храносмилането, щитовидната жлеза и др.). Лукът и чесънът съдържат натурални растителни антибиотици.

Всичките описани по-горе средства далеч не са панацея. Те обаче са ефективни и са подходящи за лечение на леки форми на грип и настинка. Могат да се ползват и като допълнение към предписаното ви от лекаря лечение.