Автор
Woman.bg

Как се живее с дефибрилатор в гърдите-хилядите срещи със смъртта на Поля

Поля Шумкова е красиво момиче на 23 години – лъчезарно и винаги в движение. Завършва специалност „Международни отношения” в Югозападния университет в Благоевград и сега работи като асистент-мениджър в образователен център „Британика”. Няма нищо необичайно в нейната кратка професионална визитка. Особеното е, че Поля живее с тежка камерна тахикардия. Сърцето ѝ излиза често от ритъм и поради това тя е „умирала” хиляди пъти. Причината е генна мутация, която се проявява на 10-годишна възраст.

Разказваме ви тази история в рамките на кампанията "За всеки един удар на сърцето", и за да ви накараме да се замислите за това колко ценен може да бъде животът и здравето ни.

И така - едва на 10 Поля получава припадъци от тахикардията и в продължение на две години я лекуват погрешно за епилепсия в родния ѝ град Бургас. Става ясно, че заболяването е друго, след като то се отключва и при майка й, но в по-лека степен.

Поля и майка й.

Снимка ПР


Кардиолозите от детското отделение на Националната кардиологична болница проследяват сърдечната дейсност на Поля за едно денонощие и установят, че има животозастрашаваща аритмия. Понякога вдига пулс до 240 – 260 удара в минута. Имплантират в гърдите на тогава 13-годишната Поля специално устройство – кардиовертер-дефибрилатор, което подава електрически импулс в сърцето, възстановява ритъма му и предотвратява фаталния край. Така момичето от Бургас става първото дете в България с имплантиран дефибрилатор.
Изследване в генетическа лаборатория установява първопричината за този проблем – генна мутация, налична още при прабабата, а след това при бабата, вуйчото и майката на Поля. Най-тежко болестта се е проявила обаче при Поля и нейния вуйчо. За съжаление той умира едва 16-годишен по време, когато имплантируемите дефибрилатори още не са били измислени.


Нещата при Поля не стигат веднага до своя хепиенд. Една година след имплантирането на устройството състоянието й се влошава – заедно с бушуващите през пубертета хормони се разстройва и работата на сърцето. Приемат момичето в интензивното отделение, включват я на апарат и установяват, че тя получава 2 – 3 пристъпа всеки ден, а понякога устройството подава ток осем пъти на ден. „Беше много болезнено, защото кардиовертер-дефибрилаторът изпращаше 240 волта в сърцето ми, за да му възстанови нормалния ритъм. На хора със сърдечен арест им се подава ток чрез външни дефибрилатори. А при мене беше вътре в тялото, в будно състояние и усещах болката”, разказва Поля. „Като дете не разбирах какво се случва с мене, страхувах се да излизам самичка навън, страхувах се от устройството в тялото ми. Тогава не знаех, че това устройство ми помага, че буквално ми спасява живота всеки ден”, обяснява момичето.

Снимка ПР


Заради прекалената секреция на хормони я изпращат в Италия за операция на симпатиков възел. Там виждат също, че батерията на кардиовертер-дефибрилатора се е изчерпала и по спешност й слагат друго устройство. Още два пъти са й сменяли батерията на дефибрилатора – последният път е през декември 2016 г. Поля е на студентския празник в Банско и там усеща, че пулсът й е доста забавен, а устройството не се включва. Батерията отново се е изтощила от честите включвания на дефибрилатора.

Не е лесно за семейството на Поля да търси пари за тези устройства, които струват около 10 000 лева. Първото е платено със средства от благотворителна кампания. За второто част от парите дава Фонда за лечение на деца, а останалата сума дарява италианка, чиято дъщеря е починала от левкемия. За третото Здравната каса плаща половината, а другата половина покрива семейството на Поля. И това ще продължава в най-добрия случай на всеки пет години, защото Здравната каса все още не заплаща изцяло лечението на хората, които се нуждаят от такива импланти.

Поля обаче не мисли за това. Свикнала е, че от време на време сърцето й получава електрически шок, и се чувства спокойна. Позволява си и по-натоварен начин на живот. Освен, че работи и шофира редовно, забавлява се като връстниците си, излиза по дискотеки, ходи на фитнес. Все пак си мечтае някой ден да открият лекарство за нейното заболяване и да бъде напълно здрава.