Китайската традиционна медицина разглежда човека като едно цяло. Според трактатите емоциите ни са пряко свързани с нашето здраве. Например, скронноста да се обиждаш, ревливостта и безпричинната враждебност са свързани с дейността на стомашно-чревния тракт. Човек, който не може да приеме и усвои заобикалящата го действителност, трудно усвоява и храната.

Връзката „емоции-заболяване“ е двустранна. Това означава, че емоционалният фон може да ускори развитието на заболяването, а вече развитото заболяване може да промени емоционалния фон, правейки човека по-раним и обидчив. Кое е първичното – емоциите или тялото – е трудно да се каже, макар някои китайски лечители да успяват. По-важното е обаче не да стигнем до истината (дали обидата е причинена от гастрита или гастритът от обидата), а да разплетем това патологично кълбо и да намерим пътя си към оздравяването.

Симптоми

На физическо ниво проблемите със стомашно-чревния тракт се проявяват под вид на редовни киселини и метеоризъм, подуване и болка в корема. На емоционално равнище човек, който не може да приеме света, често се обижда без причина, по неочевидни за околните причини прекъсва приятелски контакти, престава да отговаря на съобщения и обаждания. Жените стават по-ревливи, а мъжете – по-агресивни.

Човек в такова състояние не може да изрази с думи недоволството си от света. Той се лишава от лостовете за въздействие върху действителността и не може да промени ситуацията към по-добро. Симптомите могат да се проявяват и заедно (тяло + емоции), и поотделно. Например, човекът първо е започнал да има стомашни проблеми, а след известно време е изпитал и емоционален дискомфорт. Или обратното.



Лечение на тялото

Ако имате проблеми със стомашно-чревния тракт, това разбира се е повод да се обърнете към лекар и да се прегледате. Освен това китайските лечители ни съветват в такива случаи за начало да коригираме менюто си – да се откажем не само от фастфуда и другите вредни храни, но и от суровите продукти.

Защо ли?

Стомашно-чревният тракт е изтощен, работи неправилно. Необходими са му условия, в които да може да си почине – да поработи „на ниски обороти“. За целта са подходящи добре разварените храни, които се усвояват лесно – различни каши, супи, бульони, пача. Ако ядете зеленчуци, то те трябва да са сварени във вода или на пара. Ако консумирате месо, то трябва да е претърпяло продължителна термична обработка (варене, задушаване). Временно забранени са и млечните продукти. Те забавят обменните процеси, а задачата ви в случая е точно обратната – да „разпалите огъня на храносмилането“, да ускорите метаболизма си.



Психологически фактор

От емоционална страна първостепенната ви задача е да се научите да вербализирате недоволството си. Откажете се от обобщаващите формулировки „всичко е ужасно“ и конкретизирайте какво точно не ви харесва и как бихте искали да го промените.

В случая добри резултати може да даде когнитивната психология, в рамките на която ще обсъждате усещанията си и ще се опитвате да ги изразите възможно най-точно. Докато още търсите добър психолог, започнете да си водите дневник, който ще ви даде писмена вербализация. От всичките психологически тренинги изберете онези, в които ще трябва активно да изразявате емоциите си. Подходяща ще е примерно психодрамата или курсовете по актьорско майсторство. Действайки едновременно и в двете сфери, грижейки се за тялото си и работейки над емоционалното си състояние, вие ще оздравеете максимално бързо!