Автор
Woman.bg

Какви здравословни проблеми издават ръцете ви

Много хора са чували за гледане на ръка. Прочути хироманти твърдят, че могат да предскажат бъдещето на някого, оглеждайки дланта му. Това звучи доста нереално, но от научна гледна точка не е твърде далеч от истината. И тук не става дума за магия, а за това, че ръцете ви могат да издадат много неща за здравето ви!

Какви тайни за състоянието си можете да научите от ръцете си?

1. Ако изпитвате леки бодежи или изтръпване на дланите, това може да е признак както на неудобна поза за сън, така и на сериозно заболяване – например анемия, тендовагинит и др. Важно е да се обърнете към лекар, ако изпитвате подобни симптоми в продължение на няколко дни.

2. Ако ноктите ви са станали приповдигнати и закръглени, това може да е признак на сериозни заболявания – сърдечно-съдови нарушения или някои видове рак. Този симптом в никакъв случай не бива да се игнорира.

3. Слабостта в ръцете може да е признак на сърдечно-съдови заболявания.

4. Ако един от пръстите ви понякога не се сгъва или не се разгъва, това може да е симптом на възпалено сухожилие. Най-често този проблем се среща при хора с артрит, заболявания на щитовидната жлеза или диабет, както и при хора, които работят много и усилено с ръцете си.

5. Обривите и мехурите по ръцете могат да са признак на алергия.

6. Червените петна по ръцете могат да са признак на псориазис. Други симптоми са промените във формата на ноктите и жълтият оттенък под тях.

7. Ако пръстите ви понякога побеляват, посиняват или почервеняват, това може да е признак за синдром на Рейно. Това се случва най-често, когато човек измръзне или е под стрес.

8. Треперенето на ръцете може да издава неврологични нарушения. При болест на Паркинсон започва да трепери силно една от ръцете.

9. Ако сте забелязали виолетови подутини на пръстите си, това са тъй наречените възли на Ослер. Дължат се на бактериална инфекция на сърдечните клапи.

10. Ако безименният ви пръст е по-дълъг от показалеца, това може да показва твърде високи нива на тестостерон.

11. Ако кожата на пръстите и ръцете ви се лющи, това може да е признак на недостиг на витамини от група В (ниацин и биотин). Добавете в менюто си богати на ниацин продукти като фъстъци и гъби, както и богати на биотин продукти като авокадо.

12. Тъмните ивици на ноктите могат да предупреждават за ранен стадий на нокът на меланома. Кафяви точки и петна по ръцете могат да се появят заради вредното въздействие на слънцето.

В никакъв случай не игнорирайте никой от гореописаните симптоми, колкото и незначителен да ви се струва. Пазете си здравето и винаги се консултирайте с лекар, когато имате съмнения относно здравословното ви състояние!