Какво да правим, когато се разболеем от грип?

02 май 2012 | 16:15
20803
0
0

Aко сте се разболели от грип, вижте 10 правила, които трябва да спазвате.

1. По време на грипна епидемия, ако не сте сигурни дали простудното ви заболяване е грип или не, по-добре действайте като при грип. В пика на заболяемостта огромният процент от хората са заразени именно с установените грипни вируси. За разлика от хремата и други по-леки инфекции грипът изисква бърза реакция, сериозно внимание и специфично лечение.

2. Останете си у дома! Иначе самото заболяване може да ви принуди да легнете, ако се опитвате героично да продължите работа. Почивката на легло помага на организма да се справи по-лесно със заболяването. Освен това не е етично спрямо околните да се превърнете в подвижна заразна единица.

3. Не разчитайте на проверка на температурата чрез докосване на челото с устни и всякакви други „подръчни” средства. Задължително мерете с термометър. При грип обикновено втрисането е съпроводено с температура над 38,5 градуса.

4. Когато усетите първите симптоми – треска, болки в цялото тяло, силно главоболие (и особено в очните ябълки), отпадналост, започнете прием на специфичните химиопрепарати срещу грип. Сред класическите лекарства в тази група е ремантадинът, който се използва по целия свят повече от 30 години. През първите 48 часа лечението е най-ефективно.

5. Внимавайте със симптоматичните средства. Много от различните прахчета и комбинирани препарати всъщност съдържат едни и същи активни вещества, поради което не трябва да се превишава допустимата дневна доза. Тези таблетки и прахчета не лекуват самия грип, но облекчават част от симптомите.

6. Не всяка температура трябва да бъде свалена на всяка цена. Само стойностите над 38 и особено над 39 градуса изискват активно поведение.

Освен медикаменти прилагайте и физикалните средства – изтриване с хладна (но не ледена!) вода, обуване на влажни чорапи, пликчета с лед под мишниците. Добавянето на оцет към водата за охлаждане е със спорен ефект.

7. Приемайте много течности! От високата температура и изпотяването организмът губи вода. Освен това многото течности помагат на тялото да се отърве от натрупаните токсични продукти, свързани с инвазията на грипните вируси в тъканите. Ако грипът е свързан с повръщане, трябва първо то да бъде овладяно, защото иначе обилният прием на течности ще провокира ново повръщане.

8. В първите дни на заболяването не започвайте антибиотици на своя глава. Антибиотиците са ефективни срещу бактерии, а грипът е причинен от вируси. Само лекар може да прецени кога се е развило бактериално усложнение, което изисква лечение с антибиотик. Освен това приемът на антибиотици трябва задължително да е съчетан с пробиотични препарати, които защитават нормалната чревна флора и имунитета.

9. Запознайте се с основните признаци на най-честите усложнения, за да алармирате лекаря си навреме. При пневмония кашлицата се задълбочава и се отделят жълто-зеленикави секрети. Температурата не спада или след подобрение отново започва загуба на силите и задух. Унесеност или превъзбуда, засилване на главоболието, схващане на врата, дразнене от звук и светлина, повръщане като „фонтан” може да са признаци на започващ менингит.

Силно учестен и/или неравномерен пулс, постоянно задъхване и безсилие бележат често началото на миокардит – вирусно възпаление на сърдечния мускул. Всеки обикновено може да разпознае ушните възпаления, защото при тях болката бързо ни завежда в лекарския кабинет.

10. Следващата година си направете ваксина още през есента в периода октомври-ноември. Тя не пази от други вируси, но е ефективна срещу грипните. По време на самите епидемии можете да се предпазвате и чрез по-продължителен прием на профилактичната доза противогрипни лекарства, съветват от health.bg

Още по темата

Коментари

Добави Коментар

Най-четени