Автор
Woman.bg

Какво да правим, когато се разболеем от грип?

Aко сте се разболели от грип, вижте 10 правила, които трябва да спазвате.

1. По време на грипна епидемия, ако не сте сигурни дали простудното ви заболяване е грип или не, по-добре действайте като при грип. В пика на заболяемостта огромният процент от хората са заразени именно с установените грипни вируси. За разлика от хремата и други по-леки инфекции грипът изисква бърза реакция, сериозно внимание и специфично лечение.

2. Останете си у дома! Иначе самото заболяване може да ви принуди да легнете, ако се опитвате героично да продължите работа. Почивката на легло помага на организма да се справи по-лесно със заболяването. Освен това не е етично спрямо околните да се превърнете в подвижна заразна единица.

3. Не разчитайте на проверка на температурата чрез докосване на челото с устни и всякакви други „подръчни” средства. Задължително мерете с термометър. При грип обикновено втрисането е съпроводено с температура над 38,5 градуса.

4. Когато усетите първите симптоми – треска, болки в цялото тяло, силно главоболие (и особено в очните ябълки), отпадналост, започнете прием на специфичните химиопрепарати срещу грип. Сред класическите лекарства в тази група е ремантадинът, който се използва по целия свят повече от 30 години. През първите 48 часа лечението е най-ефективно.

5. Внимавайте със симптоматичните средства. Много от различните прахчета и комбинирани препарати всъщност съдържат едни и същи активни вещества, поради което не трябва да се превишава допустимата дневна доза. Тези таблетки и прахчета не лекуват самия грип, но облекчават част от симптомите.

6. Не всяка температура трябва да бъде свалена на всяка цена. Само стойностите над 38 и особено над 39 градуса изискват активно поведение.

Освен медикаменти прилагайте и физикалните средства – изтриване с хладна (но не ледена!) вода, обуване на влажни чорапи, пликчета с лед под мишниците. Добавянето на оцет към водата за охлаждане е със спорен ефект.

7. Приемайте много течности! От високата температура и изпотяването организмът губи вода. Освен това многото течности помагат на тялото да се отърве от натрупаните токсични продукти, свързани с инвазията на грипните вируси в тъканите. Ако грипът е свързан с повръщане, трябва първо то да бъде овладяно, защото иначе обилният прием на течности ще провокира ново повръщане.

8. В първите дни на заболяването не започвайте антибиотици на своя глава. Антибиотиците са ефективни срещу бактерии, а грипът е причинен от вируси. Само лекар може да прецени кога се е развило бактериално усложнение, което изисква лечение с антибиотик. Освен това приемът на антибиотици трябва задължително да е съчетан с пробиотични препарати, които защитават нормалната чревна флора и имунитета.

9. Запознайте се с основните признаци на най-честите усложнения, за да алармирате лекаря си навреме. При пневмония кашлицата се задълбочава и се отделят жълто-зеленикави секрети. Температурата не спада или след подобрение отново започва загуба на силите и задух. Унесеност или превъзбуда, засилване на главоболието, схващане на врата, дразнене от звук и светлина, повръщане като „фонтан” може да са признаци на започващ менингит.

Силно учестен и/или неравномерен пулс, постоянно задъхване и безсилие бележат често началото на миокардит – вирусно възпаление на сърдечния мускул. Всеки обикновено може да разпознае ушните възпаления, защото при тях болката бързо ни завежда в лекарския кабинет.

10. Следващата година си направете ваксина още през есента в периода октомври-ноември. Тя не пази от други вируси, но е ефективна срещу грипните. По време на самите епидемии можете да се предпазвате и чрез по-продължителен прием на профилактичната доза противогрипни лекарства, съветват от health.bg