Автор
Ива Петрова

Какво е „сън за хубост“ и защо всички имаме нужда от него

Всички сме чували, че човек има нужда от 7-9 часа сън на денонощие. Специалистите наричат тази нощна почивка „сън за хубост“. И това не е просто празна приказка! Научно доказано е, че пълноценният сън е полезен за външния вид.

Специалисти от Университета на Каролина твърдят, че само две нощи сън под 7 часа могат да ви накарат да изглеждате по-зле. Учените са помолили 25 студенти, както от женски, така и от мъжки пол, да се наспят хубаво две вечери подред. Изпълняването на условията на експеримента е било проследено със специални уреди. После доброволците спали само по 4 часа през следващите две денонощия. И в двата случая са направени снимки на участниците без грим.

Впоследствие учените помолили 122 души да оценят външния вид на доброволците и да отговорят на въпроса дали биха искали да се запознаят с някой от тях. Разбира се „наспалите се“ снимки получили по-висока оценка за привлекателност от 1 до 10 и доста повече „покани за среща“.

Умореният човек не изглежда здрав. Външният му вид може да пробуди у нас инстинкта, който ни предпазва от общуване с болни. Той е част от инстинкта за самосъхранение.

Ако спите по по-малко от 6 часа на нощ, това вече се отразява на външния ви вид. Изглеждате с няколко години по-стари.

Доктор Гейл Брюер, преподавателка по психология от Университета на Ливърпул и член на Британската асоциация на психолозите смята, че „преценката за привлекателността често се прави несъзнателно, но незабавно придобиваме по-лошо мнение за непознатия, ако той изглежда уморен или нездрав. Това проучване е едно чудесно напомняне за важността на съня“.

„Сънят е основният източник на младостта“, потвърждава Майкъл Бреус, доктор по психология и специалист по съня. „Нощем организмът се възстановява, възвръща силите си. Ако спите по под 6 часа, това веднага се отразява на външния ви вид, изглеждате с няколко години по-стари. Започнете да спите по 7-8 часа всяка нощ и още след две седмици околните ще забележат положителната промяна у вас“.

Можем да посочим поне 6 причини да се наспивате спокойно и пълноценно.

1. По-малко бръчки


Кожата произвежда нов колаген по време на сън. „Това е важна част от възстановителния процес“, казва Патриша Уекслър, дерматолог от Ню Йорк. „Колкото повече колаген има в кожата, толкова по-стегната ще е тя и толкова по-малка ще е вероятността да се сдобиете с бръчки и отпуснат контур на лицето. Освен това недостигът на сън изсушава кожата, а това също води до преждевременно образуване на бръчки“.

2. Хубав, сияещ цвят на лицето

По време на сън кръвта оросява допълнително лицето и кръвоснабдяването на клетките се подобрява. Когато се лишите от необходимия сън, лицето ви веднага ще придобие по-сив и безжизнен оттенък. „Хората, които не спят достатъчно, не бива да се надяват дори на здрава и привлекателна руменина“, обобщава доктор Макъл Бреус.

3. Бодър поглед

„Тъмните кръгове под очите са първият симптом на недоспиването“, твърди Дорис Дей, преподавател по дерматология в Медицински факултет на Нюйоркския университет. „Започнете да се наспивате и торбичките под очите ще изчезнат от само себе си. При това е за предпочитане да спите на висока възглавница. Така лицето ви ще подпухва по-малко. Тъмните кръгове обаче са по-сложен проблем. И въпреки това здравият сън ще ви помогне да ги направите значително по-бледи заради стимулацията на кръвоснабдяването“.

4. Здрава коса

Косопадът, чупливостта и бавният растеж на косата също могат да са следствие на недоспиването. Космените фоликули получават необходимите им вещества, витамини и микроелементи от кръвта. При влошаване на оросяването, което се случва при недоспиване, косата отслабва. „Освен това стресът и умората повишават нивата на хормона кортизол, който предизвиква косопад“, напомня доктор Майкъл Бреус.

5. Здрав вид

„След безсънна нощ сме по-склонни да се мръщим и чумерим“, твърди доктор Дорис Дей. „Ъглите на устата се отпускат надолу, очите се зачервяват, кожата на лицето придобива блед или сивкав цвят. От всички тези признаци околните могат да си помислят, че сте болни или физически изтощени“. Това може да доведе до понижаване на самооценката и трудности в работата. Никой няма да иска да повери отговорна задача на видимо изтощен служител – нито да го покани на важна делова среща.

6. Кремовете са по-ефективни

През нощта клетките на кожата се възстановяват най-активно, защото не им се налага да се отбраняват от свободните радикали и ултравиолетовите лъчи, както става през деня. А активното кръвоснабдяване им помага да извлекат повече полезни вещества от вашите кремове.