Устните говорят много за нашето здраве. Много често се сещаме за тях, едва когато се прехапем, избие ни ужасяващ херпес или пък се напукат до кръв. Състоянието на устните обаче разкрива много истини за нашето здраве, информира каналът "Кaк дa" във vbox7:

1. Нацепени ъгълчета

Не е приятно да сме с нацепени устни, особено в ъгълчетата. Но често се случва слюнката ни се задържи по-дълго време в краищата на устата. И неизбежно кожата се дехидратира и се напуква. За да избегнем проблема, често си облизваме устните, за да ги хидратираме. По този начин създаваме перфектни условия за инфекции в ъгълчетата.


2. Напукани устни

Сухотата е признак за дехидратация на цялото ни тяло. Най-честите причини са стресът и промяната на климата. За да се отървем от напуканите устни, трябва да консумираме повече вода.

3. Подутини

Всяка жена е страдала от подутини на устните. Те най-често са болезнени и неприятни, но в повечето случаи са безвредни и изчезват сами. Подутините се получават в резултат на херпес или пък са реакция от храна. Ако става въпрос за херпес, нужно е да му обърнете повече внимание. Подутините са свързани с натрупване на течност в тъканите около устата, което видимо се проявява като подпухналост или оток. Придружаващи симптоми могат да бъдат: зачервяване, усещане за болка, повишена чувствителност при допир, затруднено дишане. Състоянието може да се прояви във всяка възраст и при всеки пол.

4. Червен кръг около устните

Ако забелязвате червен кръг около устните си, най-вероятно става въпрос за дерматит. Получава се от често облизване на устните, което изсушава кожата. Статистиката показва, че по-често от симптомите на дерматит страдат жените на възраст 16-45 години, но това не означава, че и при мъжете не се развива.



5. Обезцветяване на устните

Ако устните ви придобият сини нюанси, най-вероятно имате проблеми с циркулацията на кислород в кръвта. Знак за анемия пък са по-светлите или бели устни. Увредените устни могат да бъдат и по-тъмни на вид. Използвайте качествен балсам с овлажняващи съставки, като масло от ший, какаово масло (използвано за намаляване на обезцветяването от белези) или бадемово масло.