Автор
Ева Григорова

Какво подсказва, че имунитетът ви е отслабнал? Как още преди сезона на вирусите да го подсилите?

От обща култура няма човек, който да не е чувал за имунитета, макар да не знае научната му дефиниция. Но знае, че това е невидимият страж на здравето му. Както и че когато той е отслабнал, започват да го сполетяват разни здравословни неприятности.

Задава се есенно-зимният сезон, в който започват и атаките на вирусите, в това число и на ковид. Преди още да ви е сполетяла някаква инфекции – вижте кои признаци подсказват, че имунитетът ви е отслабнал. Вижте какво го омаломощава и как да помогнете на имунитета си, а той да помага ефективно на организма ви.



Накратко - какво е имунитетът?

Имунната система е отговорна за генетичния състав на тялото. Изпълнява както защитна, така и "ремонтна" функция - елиминира проблемите, които са се образували в организма. В нашето тяло протичат много процеси и те изискват определени условия, които се поддържат от температура, налягане, нивата на кислород и т.н.

Промените в тези параметри влияят върху благосъстоянието на човека: например, при промени в телесната температура или налягане, той изпитва дискомфорт. Способността на организма да поддържа постоянството на необходимите за здравето стойности се нарича хомеостаза. Всички органи и системи са отговорни за динамичния баланс на показателите: сърце, бъбреци, черен дроб, кръвоносни съдове, бели дробове и др. Друга задача на имунитета е да предотвратява промените в генетичния състав на тялото.



И така - какво отслабва имунитета ни?

Липсата на баланс между работа и почивка, липсата на достатъчно сън. Лоша околна среда. Чести или продължителни стресови ситуации. Небалансирана диета: лоша диета или твърде строги диети, глад. Лоши навици: злоупотреба с кафе или алкохол, тютюнопушене. Липса на витамини и минерали. Злоупотреба с лекарства (те имат токсичен ефект върху тялото). Наранявания, включително изгаряния. Тежка физическа активност. Скорошни операции.

Симптомите на отслабената имунна система са: Склонност към чести настинки (повече от 3 пъти годишно). Повишена умора. Нарушения на съня, чувство на умора веднага след събуждане. Летаргия, слабост. Херпесни изригвания. Чести възпалителни патологии на устната кухина (например стоматит). Фурункулоза. Субфебрилна (до 38 градуса) телесна температура за дълго време. Гнойно възпаление на потните жлези. Чести и продължителни (повече от 14 дни) екзацербации на синузит или бронхит. Нарушения на функциите на стомашно-чревния тракт.

И още: Инфекциозни заболявания на гениталните органи (микоплазмоза, хламидия, уреаплазмоза), чието лечение е трудно и продължава за дълъг период от време. Рецидивиращи и хронични патологии. Алергични реакции, които преди ги е нямало. Автоимунни заболявания. Ракови тумори.

Внмание! Ако имате симптоми на намален имунитет, определено трябва да се консултирате с лекар. В противен случай могат да се развият имунодефицитни състояния (намаляване на активността на хуморалния и клетъчния имунитет), предупреждават медиците.



Как да укрепим имунитета си?

Възстановяването на имунитета и предотвратяването на неговото влошаване се извършват при спазване на същите правила: Качествено, балансирано хранене (при необходимост се приемат допълнителни витаминни комплекси, но само след консултация с лекар!). Умерена физическа активност: плуване, бягане, ходене, гимнастика, фитнес. Повишаване на устойчивостта на стрес.

Справка! Укрепването на имунитета при възрастни също предполага отказ от лоши навици: пушене, често пиене. Най-често вредните бактерии и вируси навлизат в тялото през носа, устата, стомаха и кожата. Ето защо е необходимо старателно да се спазва личната хигиена - това също ще укрепи имунната система. Редовно посещавайте зъболекаря, не допускайте развитието на патологии на зъбите и венците!

Има специални лекарства – имуномодулатори, които спомагат за стимулиране на имунната система. Въпреки това, само лекар трябва да реши дали е целесъобразно да ги приемате (както и да избере средствата).

Ако имате признаци на отслабена имунна система, запишете си час за имунолог. Опитни лекари ще проведат необходимите изследвания, ще идентифицират нарушенията и ще предпишат необходимото лечение.