Човешкото тяло е сложна машина, която работи по интересен начин и с която е добре да се съобразяваме и да я уважаваме, за да се радваме на по-дълъг и спокоен живот.

Един от начините е като си осигуряваме нужния 8-часов сън. Това е задължителната почивка, която трябва да дадем на организма си. Всъщност "почивка“ не е най-точната дума. Трябва да знаете, че тялото ви никога не спи и докато сънувате, то извършва жизненоважни функции. За някои от тях никога не сме подозирали и дори може да ни се струват откачени.

1.Температурата на тялото ви пада

Точно преди да заспите температурата на тялото ви започва бавно да се понижава. По този начин организмът ви подава сигнал към мозъка, че трябва да започне да изпуска повече мелатонин, който контролира циркадния ни ритъм, защото е време за сън. Температурата ви става най-ниска около 02.30 часа сутринта.

2.Отслабвате

Ето защо трябва да си мерите теглото сутрин, точно след като сте се събудили. Причината, по която отслабвате по време на сън е, че изхвърляте вода, потейки се и вдишвайки влажен въздух. Това се случва и през деня, но храната и течностите, които приемаме тогава, ни възстaновяват изгорените калории. Трябва да знаете, че ако сте започнали диета и искате да отслабвате пълноценно, то на организма ви са нужни поне 7 часа сън. Ако спите само 4 или 5 часа, ще забавите процеса.

3.Растете на височина

Странно, но факт! Теглото ви в легнало положение оказва силен натиск върху гръбначния ви стълб. По тази причина дисковете, които служат като възглавнички между костите, се хидратират и увеличават.

4.Кръвното ви налягане и пулсът ви спадат

Когато спите, тялото ви не изпитва нуждата да изпомпва толкова кръв, колкото му е нужно през деня. Кръвното ви налягане пада, за да може сърцето и кръвоносната ви система да отпочинат, за да работят пълноценно през деня. Много е важно за хора с високо кръвно да си осигуряват поне по 7 часа сън, за да избегнат сърдечни проблеми. Обръщаме ви внимание, че ако страдате от сънна апнея трябва да потърсите лекарска помощ, защото тя може да доведе до повишаване на кръвното, докато спите.

5.Мускулите ви се парализират

Звучи страшничко, но всъщност това е много разумна защитна реакция на организма. По този начин организмът не ни позволява да ставаме, докато спим и да вършим странни неща на сън. Има хора, които страдат от сънно разстройство или т.нар "Парасомния". Това заболяване може да бъде дори опасно, защото в този момент сте напълно подвластни на съня си и не осъзнавате какво вършите.

6.Очите ви се движат постоянно

Тази дейност на организма ви се нарича "БДО“ (бързо движение на очите). Това е задължителната поредица от цикли, които очите ви трябва да извършат, по време на сън. Само когато те са приключили се чувствате напълно отпочинали. Според учените един такъв цикъл трае около 90 минути. Това означава, че човек се нуждае от 5 такива цикъла на нощ, за да има пълноценен сън.

7.Възбуждате сте

Не само мъжете изпитват възбуда, когато се събудят (т.нар "сутрешна ерекция“). Жените също се чувстват сексуално стимулирани сутрин. Това се дължи на факта, че мозъкът работи повече, докато спите, отколкото когато сте в будно състояние, съответно той се нуждае от кислород. Поради тази причина крайниците и половите органи се пълнят с кръв и когато се събудите усещате възбуда.

8.Отделяте газове

Докато спите, аналните ви мускули се отпускат и газоотделянето става по-лесно. За щастие обонянието по време на сън не работи.

9.Възможно е да имате спазми по цялото тяло

Напълно нормално е, когато спите от време на време мускулите ви да потрепват. Това може да се случи и под влияние на действието в съня ви.

10.Производството на колаген в кожата ви нараства

Колагенът е протеин, който подсилва кръвоносните съдове и прави кожата по-еластична. Заради това е чудесно за кожата ви да използвате хидратиращ крем, който съдържа ретиноиди, преди сън.