Какво се случва с тялото ви, когато мразите работата си

Всички сме имали и лоши дни на работното си място, но при някои те се появяват по-често, а часовете прекарани в офиса се превръщат в истински ад от комбинация между напрежение и досада. Всъщност, много хора са в плен на токсичната си работа, но дори не го осъзнават, защото са толкова погълнати от всекидневието и битовизмите, че дори не смеят да се огледат за други възможности. Само че това нежелание за развитие или просто смяна на обстановката може да ни изиграе много лоша шега и то с най-скъпото ни – здравето. Ето как тялото ни дава сигнал, че е време да напуснем:

Не можете да спите

Когато нещо не е наред в живота ви, обикновено сънят първи си го отнася, защото сте под постоянно напрежение и нямате никакъв шанс да се отпуснете и да си отпочинете. Ако често ви се случва да се събудите посред нощ, мислейки за натоварения график, който ви чака след няколко часа или се паникьосвате, че сте се успали, то е време да успокоите топката.



Страдате от главоболие

Мускулите ви се напрягат, когато усещат че тялото ви е изложено на опасност. А когато вие самите усещате офиса като място, на което ви грозят опасности, то мускулите на врата ви ще се задействат, а напрежението в тях ще ви накара да усещате главоболие. Постоянно. Напрежението ще тече във вас под формата на остра болка, от която няма да може да се отървете, докато не се успокоите.

Избухвате лесно

Ако работното място ви носи единствено напрежение и неудовлетворение, съчетано с тонове задачи и умора, то психиката ви е пред разпад. Вие сте по-избухливи от всякога, а най-много си го отнасят близките хора, които ви обичат.



Разболявате се по-често

Напрежението и нещастието, което изпитвате от работата си, несъмнено отслабват имунната ви система. Вие сте отслабили всичките си защитни механизми и тялото ви е изключително уязвимо в този момент. Превръщате се в много лесна мишена за всякакви настински и зарази.

Нямате желание за секс

Особено ако имате навика да пренасяте работните си ангажименти и у дома. Толкова сте изморени и обладани от всичко, което все още не сте свършили, че партньорът ви няма никакъв шанс да ви впечатли, колкото и да се старае. Освен това е напълно възможно и да нямате време за секс. Помислете сериозно за това!



Вие сте хронично уморени

Започнали сте работа едва преди час или два, а вече усещате как очите ви се затварят? Да, време е да си ходите или поне да си вземете дълга отпуска. Умората е най-общият симптом при всички, които не се чувстват щастливи на работното място.

Стомахът ви прави номера

Стомахът ви е готов да скрои всякакви номера, само и само да го отървете от цялото това напрежение, което се получава, когато сте заети с работа. Подуването, диарията, констипацията и всякакви други ужасни усещания са бунтът на тялото ви срещу работата, която отдавна не ви носи удовлетворение.

Теглото ви се променя рязко

Тук има два варианта. Единият е постоянното тъпчене с калорична храна, което води до затлъстяване и тоталната липса на апетит, която ви топи с всеки изминал ден. Съгласете, че нито едното, нито другото звучи добре. И всичко това се случва, защото сте под постоянно напрежение.

Ако тези симптоми ви звучат прекалено познато, то ви съветваме да изберете една от следните 3 опции:

- Да си взете дълга отпуска
- Да направите подробен анализ на това, което ви изнервя и как можете да го промените (ако се налага, поговорете с началника си за това)
- Да напуснете

Четете още: Ето защо коронавирусът ще пощади повече хора в България