Автор
Woman.bg

Какво ще стане с корема ви, ако качите 25 кила по време на бременността

Лекарите ни уверяват, че натрупаните по време на бременността килца не са повод за паника. Всякакво излишно тегло може да се свали. Все пак обаче има някои норми за напълняването и е за предпочитане да ги спазвате, ако не искате впоследствие да се сблъскате с устойчиво наднормено тегло.

View post on Instagram
 


В интернет-общността „Мои линии“ жените споделят снимки на телата си след раждане в търсене на морална подкрепа. Стрии, белези, диастаза, деформация на гърдите – какво ли не сполетява горките родилки. Една от „потърпевшите“ показва какво ще стане, ако качите твърде много килограми по време на бременността.

„През първата си бременност качих 19 кила, а през втората – 27. Коремът ми беше огромен, сега са минали два месеца, откак родих момиченцето си. Постепенно стягам тялото си, но коремът ми за жалост е ужасен. Единствена утеха са ми моите здрави деца“, пише тя под снимката.

„Колежките“ по нещастие изразили съчувствието си и ѝ дали няколко съвета. Онези, които са успели да си възвърнат формата след силно напълняване, знаят за какво говорят. А една от жените споделила в коментарите ужасната си история:

„Имам белези заради лекарска грешка. Изчислиха ми погрешно термина и ми дадоха хапче за предизвикване на раждане. Детето се спусна надолу за броени минути и кожата ми се нацепи до кръв. Бях шокирана, че целият ми корем е в кръв… изведнъж започнаха контракциите, лекарят се развика… на нервна почва изгубих и зрението си (спукани капиляри). Дъщеря ми се роди, след месец си възвърнах и зрението… Но коремът ми все така е покрит с дълбоки белези“.

Колко кила е нормално да качите по време на бременност?

- За жени с нормално телосложение – до 12 кг.
- За слаби жени с тегло под нормата – до 16 кг.
- За пълни дами – 7-11 кг.
- Жени, страдащи от затлъстяване, трябва да се постараят да запазят първоначалното си тегло.