Автор
Весела Георгиева

Какво става реално: започват да глобяват от понеделник, ако сме без зелен сертификат

От 00.00 ч. на 21 октомври у нас влезе в сила въвеждането на "зелени сертификати" за достъп до обществени места. Мярката бе въведена, заради влошената пандемична обстановка.

Цифровият COVID сертификат на ЕС е това, което наричаме най-общо “зелен сертификат”. Той е цифрово доказателство, че даден човек е: ваксиниран срещу COVID-19; преболедувал COVID-19; получил отрицателен резултат от тест.

Сертификатът може да бъде на хартия или в цифров формат. Съдържа QR код и информация на езика на съответната държава и на английски. Той е безплатен и е валиден във всички страни от ЕС.


Ваксинационен сертификат получава всеки, който е бил ваксиниран срещу COVID-19. Ако сте преболедувал COVID-19 и фигурирате като потвърден случай с положителния си тест в Националния регистър за борба с COVID-19, то и вие можете да си извадите сертификат. Необходимо е да влезете в сайта www.his.bg, да въведете ЕГН и телефонен номер. Имате отрицателен тест от PCR или антигенен тест? Тогава също можете да си извадите “зелен сертификат”. Важно обаче е да знаете, че сертификатът след PCR тест е валиден до 72 часа от датата на взимането на пробата, а от антигенния тест - до 48 часа.

Сертификатите с антигенен тест ще са различни от европейските с различен QR код и уникален номер на защита.

Сертификатът съдържа основна информация - име, дата на раждане, дата на издаване, информация за ваксината/ теста/ преболедуването, както и уникален идентификатор. На сайта на ЕК е записано, че за целите на контрола ще се проверява само валидността и автентичността на сертификата.

От четвъртък (21 октомври) зеленият сертификат стана задължителен за влизане в: хотели; ресторанти; нощни заведения; кина; театри; музеи; фитнес зали; спортни зали; зали с басейни; молове; магазини над 300 квадратни метра.

Срокът на зеления сертификат, който се издава на преболедували от Covid-19, ще се удължи от 6 до 12 месеца. Удълженият срок обаче ще бъде валиден само за територията на България, но не и за пътуване в други страни от ЕС, където тези удостоверения важат шест месеца.

Зеленият сертификат няма да се изисква за обществения транспорт, за хранителните магазини, аптеките, банките. Няма да се ползва и в училищата - нито за учителите, нито за децата. Достъпът до администрацията също ще става без зелен сертификат, за да не се лишават гражданите от административни услуги.

Изключение от зеления сертификат се допуска и за дрогериите, оптиките, зоомагазините, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в молове. Без сертификат ще работят и пазарите.


Здравните власти обявиха няколко дни отсрочка във връзка с влязлото в сила изискване. До неделя - 24 октомври, включително, няма да бъдат налагани глоби, а само ще бъдат издавани предписания.

Инспекторите, които контролират как се спазват новите противоепидемични мерки, ще трябва да притежават зелен сертификат. При констатиране на тежки нарушения те ще "изпращат незабавно сигнал до прокуратурата за извършване на проверка за наличие на престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс. Това пише в заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров.

Според НК, "който наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до три години и глоба от хиляда до десет хиляди лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева".

Освободени от сертификати са децата до 18-годишна възраст.

Общопрактикуващите лекари могат да изписват безплатни рецепти на ковид пациентите. Рецептите ще са електронни, само за здравноосигурени пациенти съобщиха от Надзорния съвет на НЗОК.
До този момент безплатни лекарства се изписваха само от лекарите в ковид зоните.