Автор
Woman.bg

Какво трябва да направим преди лягане, за да отслабнем

Какви ли не техники и похвати сме прилагали над себе си в името на красотата и стройната осанка. Не са малко обаче случаите, когато, колкото и каквито и усилия да полагаме за преодоляване на наднорменото тегло, търсеният ефект се бави. Независимо от редовното движение и правилното хранене, килограмите упорито отказват да си отидат. Защо?

Според експерти разковничето се крие в биоритмите и производството на хормони. Наскоро диетолозите стигнаха до любопитното заключение, че битката за намаляването на теглото е необходимо да се води не само през деня, когато сме активни, но и... докато сме се отпуснали в обятията на сладкия нощен сън.
В тази връзка американски учени вече доказаха, че отслабването по време на сън съвсем не е мит, а реален факт.

Защо липсата на пълноценен нощен сън влияе на наднорменото ни тегло?

Не е тайна, че липсата на пълноценна почивка и стресът понижават работоспособността и тонуса на организма. При жените дефицитът на достатъчен сън рефлектира върху хормоналния баланс. Именно в нарушаването на производството на хормоните се крие причината за наднорменото тегло. Така че, мили дами, наред с добрата храна и физическата активност, трябва да се грижите и за съня си.

Как сънят благоприятства за телесното тегло?

Както казахме, сънят рефлектира върху производството на хормони, използването на мазнини и метаболизма. Това обаче не означава, че ако спите 12 часа, ще започнете да слабеете. За целта сънят трябва да съответства на вътрешния биологичен часовник. За целта е нужно да си създадете режим.

Ето ги и златните правила, които трябва да спазваме, за да отслабваме по време на нощния сън:

Заспиване преди полунощ!

Доказано е, че заспиването след полунощ влияе негативно върху всички процеси в тялото. Специалистите препоръчват да се насочваме към леглото в момента, в който почувстваме първите признаци на умора. Обикновено те настъпват след 21 - 22 часа. Когато се вслушаме в потребностите на организма си и се съобразим с тях, тогаваа и той ще ни се отплати подобаващо. Често обаче ние пренебрегваме неговото желание, разсейвайки се с гледането на телевизия, с влизането в социалните мрежи и т.н.

Идеалният час за лягане според експертите е не по-късно от 23 часа!

Това е фазата на съня, когато започва активното производство на хормони, което нормализира метаболизма, а тялото черпи енергия за работа от резервите. По този начин в организма ни не се натрупват излишни мазнини и килограми.

Не лягайте гладни!

Изненада! Противно на общоприетото време, че не бива да лягаме с пълен стомах, оказва се, че заспиването на гладен е много по-вредно. Разбира се, това съвсем не означава, че трябва да заспивате с любимия си хамбургер в леглото. Един час преди сън можете да хапнете нещо леко, което има благотворен ефект върху метаболизма. Такива продукти са: нискомаслено кисело мляко, извара, пиле, ядки, сирене, яйца. Започнете обаче, че количеството не бива да надвишава 100 г.

Лека тренировка преди сън е добра идея

О, да. Експертите са категорични, че малка релаксираща тренировка преди лягане действа благотворно на целия организъм. Леката физическа активност преди сън облекчава напрежението след стресиращ ден и благоприятства по-бързото заспиване – гаранция за дълбока и пълноценна почивка. Подходящи са плуването, йогата, разходката. Серия от няколко леки релаксиащи упражнения у дома също е също добра идея.

Не по-малко от 8 часа сън!

Разбира се, продължителността на съня е от значение. Перфектното време за нощен сън е 8 часа.

Четете още: Няколко трика за пълноценен сън