Автор
Woman.bg

Какво трябва да знаете за бързото хранене - II част

Ето и останалите въпроси, свързани с бързото хранене, за които учените не пестят истината.

Защо „бързата храна често е обвинявана, че предизвиква гастрит, язва и още стомашни болести?

Първата причина за възникването на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, запек и други заболявания е бързината, с която обикновено се яде на подобни места.

Затова и те се наричат заведения за бързо хранене - поглъща се бързо, често в движение, без да се сдъвква добре.

Втората причина са шумът и високата музика. Учените са доказали, че при хората, хранещи се в препълнени зали, където е прекалено шумно от музиката или разговорите на околните, опасността от стомашни проблеми е много по-голяма.

Особено вреден е "музикално-шумовият акомпанимент" за децата и подрастващите, чиито организми са по-силно възприемчиви.

Отговаря ли на истината твърдението, че "бързата храна" оказва отрицателно влияние върху кожата, косата и въобще върху вида на човека?

Тя предизвиква бързо нарушаване в обмяната на веществата. В нея има много холестерол, съдържанието на витамини и хранителни влакна е сведено до минимум, а балансът между белтъчините, мазнините и въглехидратите няма нищо общо с нормалното хранене.

Ето защо "диетата" влияе лошо върху състоянието на косата - отнема блясъка й, а кожата лишава от еластичност.

Наистина ли хамбурерът и колата са много по-вредни, ако се консумират заедно?

Истината е, че когато пием ледена кола или друга газирана напитка по време на яденето на тежка и мазна храна, ние правим голяма грешка.

Стомашният сок, разреден с газираната течност, престава да се справя с храносмилането на тежката храна.

А мазнините в нея под влиянието на ниската температура на напитката моментално замръзват и се залепват, увеличавайки още повече обема на талията.

Опасна ли е "бързата храна" за децата?

Да. Точно децата са най-големите любители на храната от този тип.

Лекарите са убедени, че тя е опасна за тях, защото организмът все още се формира, а какъв ще бъде той зависи в голяма степен от съдържанието на чинията.

Неправилно балансираната храна води до затлъстяване, нарушения в ендокринната и имунната система, влияещи и върху физическото и умственото развитие.

Колко пъти седмично или месечно може да се храним в заведенията за бързо хранене, без да вредим на здравето си?

Някои диетолози твърдят, че относително безболезнено за здравето може да се смята употребяването на тази храна веднъж месечно, но други са на мнение, че и това е твърде често.

Всъщност каква е целта на храненето, питат американските специалисти в заключение.

Ако тя е просто да се задоволят потребностите на организма, защо да става чрез доказано вредна храна дори веднъж месечно.

Ако пък човек търси и удоволствието от храненето, едва ли изобщо ще се сети да посети подобен тип заведения.

Източник: chudesa.net