Автор
Woman.bg

Какво ви подсказва сутрешното главоболие?

Ако съществува фактор, който може да съсипе деня ви още от сутринта, то това е непоносимото главоболие. Болките в тази област могат да бъдат изключително затормозяващи и да ни попречат да изпълняваме всекидневните си задачи. Предлагаме ви да потърсим заедно причината за сутрешния ви дискомфорт и за възможните решения. Някои от предположенията биха могли да ви изненадат.

1.Сънят ви е бил твърде кратък

Човешкият организъм се нуждае най-малко от 7 часа сън, за да отпочине и да се подготви за следващия ден. Когато отдихът е бил по-кратък тялото ви се съпротивлява и прави всичко възможно да се възстанови. Обикновено когато организмът ви не е получил достатъчно сън кръвообръщението отслабва, а също така и балансът между хормоните се нарушава. Именно тези фактори биха могли да причинят неприятното главоболие. Добре е, когато сте под стрес и сънят ви е крехък, да бъдете въоръжени с хапче за глава, което да ви помогне да започнете деня. Ако имате още 20 или 30 минути на разположение в леглото, опитайте да поспите още малко.

2.Сънят ви е твърде дълъг

Сънят, който продължава повече от 9 часа намалява отделянето на серотонин в организма, а ниските нива на този хормон възпрепятства добрия приток на кръв към мозъка. което може да предизвика главоболие. Обикновено този проблем се появява през почивните дни, когато се чувстваме задължени да спим много повече, дори и да прекаляваме със съня. Истината е, че ключът към пълноценната почивка е в изграждането на навици - лягане и ставане горе-долу в един и същи час всеки ден.

3.Не произвеждате достатъчно ендорфини

Познати още като "хормоните на радостта". Принципно нивото им е най-ниско сутрин, но при някои то е под нормата, което води до мигрена. Най-добрият начин да се справите с този проблем е сутрешната гимнастика, която ще повиши нивото на ендорфините.



4.Вероятно хъркате

Ако притокът на кислород в тялото ви е твърде слаб през нощта, то е много възможно да хъркате и дори да страдате от сънна апнея. В случай, че подозирате, че това е вашият проблем посетете специалист, който да ви посъветва какво да направите, за да бъдете по-здрави и щастливи.

5.Не пиете кафе по едно и също време

Кофеинът е начин да подпомогнем нервната си система и ако го приемаме всекидневно, то трябва да го правим в един и същи час всеки ден. Когато имаме развита зависимост към кофеина, липсата му води до разширяване на кръвоносните съдове в мозъка, което може да доведе до главоболие. В случай, че сте пристрастени към сутрешното кафе, то го консумирайте в определен час, за да не изпитате острата му липса.



Четете още: 7 причини да ядете шоколад всеки ден