Узнахме защо пъпките при някои се появяват на брадичката, а при други – на носа.

Малцина се замислят, че дори и най-малките нарушения в работата на организма се отразяват на лицето под вид на пъпки – появяващи се една след друга или във вид на множествен обрив. В тази статия ще ви разкажем защо проклетите пъпки не искат да се махнат от лицето ви въпреки упоритата ви борба с тях.

Пъпките и акнето са възпалителни елементи, които обикновено възникват в резултат на неправилна грижа за кожата, нарушения в храненето, хормонален дисбаланс или повишена мастна секреция. Пъпки можем да имаме на различна възраст и по различни части от лицето. При някои те се появяват най-вече на челото, при други на носа или брадичката – всеки си има някаква определена зона, която го безпокои.

Чело

Пъпките в горната част на челото намекват за проблеми с дебелото черво. В долната част на челото са сигнал за нарушения в дейността на тънкото черво. Ако пъпките излизат в зоната, където започва да расте косата, това е признак за проблеми с жлъчката и пикочния мехур.

Слепоочия

Слепоочията са проекция на жлъчката. Ако работата й е нарушена, на слепоочията ще излязат пъпки. Друг виновник за тях може да е храносмилателната система или по-точно неправилното хранене. Задръстените с шлака черва се пълнят с токсини, които кръвта разнася по цялото тяло. Това води до спънки в дейността на черния дроб, повишена киселинност в стомаха и нарушения на здравословната чревна флора.

Уши

Ако често ви излизат пъпки по ушите, спомнете си кога за последно сте почистили телефона си. На него живеят безброй бактерии. Друга причина могат да бъдат нарушенията в ендокринната система и началните етапи на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Между очите


Ако пъпките излизат по средата в най-ниската част на челото, те са признак за проблеми с черния дроб. Ако пък се намират точно между очите, възможно е да имате проблеми със стомаха и панкреаса.

Зоната около очите

Ако не спите достатъчно и се преуморявате, под очите ще имате не само черни кръгове, но и пъпки. Лошо влияние върху тази зона имат и постоянните терзания и стресове. Освен това тези пъпки намекват за дисбаланс в работата на бъбреците и надбъбречните жлези.

Бузи

Имате пъпки по бузите, по гърдите и между плешките? Пазете си белите дробове. Дясната буза е свързана с десния бял дроб, а лявата – с левия. Пъпките по ноздрите намекват за проблем с бронхите, затова при бронхит в тази зона често се появяват пъпки, зачервявания и разширени пори.

Нос

Пъпките отстрани на носа, преминаващи към зоната между очите, ясно показват нарушения в дейността на сърдечно-съдовата система. Възможно е да страдате от аритмия или лошо кръвоснабдяване, но проблемът може да е и много по-сериозен. Ясно изразените черни точки в областта на носа са признак и за затлачване на мастните жлези. При някои хора запушените пори се възпаляват и образуват пъпки.

Брадичка

Пъпките по долната челюст са верен признак за хормонални нарушения. Възможно е яйчниците ви да не функционират правилно. Проблемът може да се дължи и на неправилно хранене или заболявания на устната кухина.

Устни

Пъпките около устата най-често са причинени от заболявания на храносмилателната система. Например може да ви безпокоят газове, стомашни разстройства, колики и запек. Най-често страда цялата храносмилателна система – от хранопровода до дебелото черво.

Шия

При пъпки по врата е добре да се замислите за състоянието на ендокринната и храносмилателната си система, за червата и стомаха си. Най-опасен признак е наличието на пъпки едновременно на врата, по брадичката и по челото – той показва нарушения във функциите на яйчниците.