Тъмният касис може да се окаже новото лекарство срещу мускулни болки и разтежения при тренировка, твърдят специалисти от Института за изследвания на храни и растения в Нова Зеландия.

Проучване, проведено с помощта на 10 здрави доброволци, показва, че екстрактът от касис намалява риска от мускулни възпаления и травми по време на физическа активност.

Участниците в тестовете не били професионални спортисти или атлети. Половината от тях приемали таблетки, еквивалентни на около 50-60 грама от тъмния плод, по два пъти дневно (преди и след умерена тренировка) в продължение на 3 седмици.

Експертите установили, че при хората, които взимали растителния екстракт, се наблюдавали по-малко или никакви възпалителни процеси или травми в мускулите.

Станало ясно още, нивото на освободени токсини в телата им било в пъти по-ниско от това на останалите доброволци, които не приемали таблетките.

Според учените основна причина за тези резултати не е високото съдържание на витамин С в касиса, а по-скоро на антиоксидантите в него. Те са от групата на флавоноидите и определят както вкуса, така и цвета му.

Предстоят допълнителни проучвания, за да се установи как точно растителните химикали влияят върху мускулите по време на спорт.