Автор
Woman.bg

Киселото мляко намалява риска от рак на белия дроб

Консумацията на кисело мляко и фибри намалява риска от рак на белия дроб. Проучването бе публикувано в JAMA Oncology. Авторите на изследването от университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, са категорични, че киселото мляко е полезно за здравето.

Специалистите са анализирали резултатите от 10 изследвания, обхванали над 1,4 милиона души в САЩ, Европа и Азия. Резултатите показват, че при хората, които консумират по една кофичка кисело мляко дневно, рискът от рак на белите дробове е с 19 процента по-малък.


Според изследването хранителен режим с високо съдържание на фибри понижава риска от белодробен рак с около 15 процента. Когато участниците в проучването преминали към диета, която включва редовна консумация едновременно на фибри и кисело мляко, рискът от рак на белите дробове намалял с 33 процента. Полезният ефект се дължи на пребиотичните фибри и пробиотиците в киселото мляко.


Млечните продукти са богати на калций, калий, магнезий, витамини К1 и К2 и пробиотици, които допринасят за здравословно хранене. Според други изследвания консумацията на млечни продукти, по-специално сирене и кисело мляко, е свързана и с по-малък риск от диабет тип 2.