Автор
Веселина Петрова

Китайски учени със стряскащи разкрития - най-силната зараза е в офиса и в дома

Китайски учени са установили, че най-малко хора са се заразили с опасния коронавирус на открито. Дори да се сблъскате със заразен на улицата, рискът да се разболеете е много по-малък, отколкото у дома, цитира изследователите MedRxiv.

Учените са разделили статистиката на заразените на няколко категории – у дома, в градския транспорт, в магазините, в заведенията... Оказало се, че най-голям брой заразени има в домашна среда – почти 80 процента. На второ място по брой заразени се нарежда градският транспорт. И само 1 процент от хората са се заразили на открито – в парка, градинките, на улицата.


Коментарът е, че за да се зарази човек, трябва да прекара по-дълго време в досег с вируса. А това може да стане у дома, или в офиса, където сега сме най-дълго.

И тук трябва да си зададем въпроса какво ще се случи, когато след 14 май у нас започнат да отварят врати офисите, когато хората се върнат на работа. Ясно е, че в офиса ще прекарваме най-много време. Т.е. ако има някой заразен, всички около него ще бъдат застрашени и най-вероятно ще се разболеят. Още повече, че много от офисите са нар. open space, т.е. в една голяма зала работят по 10-15 човека.


Може би е добре да се помисли за ново разпределение на офисните пространства, коментират специалисти, както и за осигуряване на сигурна среда за работещите. Иначе здравната система наистина ще бъде поставена в състояние на колапс.