Кофеинът може да облекчи състоянието на пациенти с болестта на Паркинсон, установиха канадски учени от Университета Макгил в Монреал, предаде БГНЕС.

В течение на шест седмици те са наблюдавали състоянието на 61 души на възраст около 60 години, страдащи от тази болест. Участниците в експеримента са били разделени на две групи. Едната от тях е приемала сутрин и след обяд таблетки с кофеин, а другата – не. През първите три седмици дозата е била 100 грама, което примерно се равнява на еквивалента кофеин в една чашка кафе, след това тя е повишена до 200 грама.



След приключване на изследването пациентите, приемащи кофеин, са подобрили своето състояние, макар и незначително. Разликата не е голяма, но този незначителен напредък "може съществено да промени живота на пациентите", заяви ръководителят на научния проект Роналд Постум.

Той добави, че за момента е твърде рано да преписваме лечебни свойства на кофеина и кафето. Предстои да се проучат редица въпроси свързани с индивидуалната реакция на подобен тип лечение.

"А ако кофеинът повлияе на пациентите в дългосрочна перспектива? Не съм сигурен, че знаем още отговора на този въпрос", призна ученият.