Автор
Весела Георгиева

Когато болката ти ходи по нервите

Всички знаем, че болката е доста неприятно нещо. Дори повече от това – тя може да бъде разкъсваща, изтощителна, направо побъркваща. Понякога е съвсем лесно да се отървем от нея. Едно обезболяващо хапче и всичко отшумява. Това се отнася най-вече за т.нар остра болка, причинена от възпаление, травма или прекомерно физическо натоварване.

Пример за такива състояния са дископатия, плексит, ишиас, синдрома на карпалния тунел и други. Острата болка може да трае минути, часове, до няколко дни – тя е сравнително лесна за лекуване. Но при хроничната нервна болка, нещата не са толкова прости. Нека видим защо:

Какво представлява нервната болка?

В тялото ни съществува огромна мрежа от нерви, които изграждат централната и периферната ни нервна система. Хроничната нервна болка (невропатия) възниква при засягане на периферната нервна система. Вместо от физическо нараняване или възпалителен процес, при невропатията се увреждат самите нервни влакна, при което те изпращат сигнали за това към централната нервна система. Парадоксално е, но по тази начин изпитваме болка, без да съществува истинска причина да ни боли.

Това обаче не прави нервната болка по-приятна. Усещане за „мравучкане“, изтръпване и убождане с игла в ръцете и краката - понякога тези симптоми сякаш се движат по тялото ни и „ходят“ по засегнатия нерв.
Нервната болка почти винаги е хронична, с неясна продължителност е, появява се през различни интервали от време и не отминава след няколко обезболяващи. Но какво да направим тогава, трябва ли да се примирим? Не – нервната болка е неприятна, но със сигурност може да бъде управлявана.

5 начина за облекчаване на нервната болка:

1. Лечение на причината за нервната болка


За да облекчите нервната болка, трябва да започнете с лечението на заболяването, което я е причинило. Например – ако невропатията е следствие от неконтролирания ви диабет, можете да редуцирате болката, като снижите нивата на кръвната си захар. Това ще помогне за намаляване на размера на увреждането на нервите и ще облекчи част от болката.

2. Лекарства без рецепта
Въпреки че няма да усетите огромно облекчение, ако имате напреднала невропатия, използването на ибупрофен, аспирин и други противовъзпалителни средства, продавани без рецепта, могат да ви помагат при болката, причинена от леко до умерено увреждане на нервите. Не забравяйте обаче, че прекомерната употреба на тези лекарства може да доведе до други здравословни проблеми, така че ги използвайте само при необходимост.

3. Спрете пушенето
Пушенето на цигари намалява притока на кръв през тялото ви. Това ограничава количеството хранителни вещества, които периферните нерви получават и може да увеличи болката. Отказът от пушенето ще ви помогне с нервната болка, но също така ще подобри цялостното ви здраве.

4. Приемайте хранителни добавки
Както витамините от група B, така и витамин D могат да помогнат за намаляване на нервната болка. Понякога е трудно да си набавите препоръчваното количество витамин D, затова е добре да го приемате под формата на хранителна добавка.
Витамините от група В могат да бъдат набавени чрез храната, но за да успокоите нервната болка, се налага да увеличите значително приема им.
Друга добавка, която може да помогне за намаляване на нервната болка, е уридин монофосфат. Той играе важна роля за функционирането на клетките на нервната система и подобрява тяхната проводимост.
От помощ може да ви бъде и куркуминът. Куркуминът има свойството да облекчава болката при хронични и остри състояния на периферната нервна система. Във Fenaxon можете да откриете куркумин, уридин монофосфат, необходимите ви витамини от група В , витамин D, както и магнезий, който спомага за намаляване на оплаквания като мравучкане и изтръпване. Fenaxon съдържа цели 11 важни активни съставки, които подпомагат здравето на периферната нервна система.

5. Правете упражнения


Физическата активност може да ви помогне да контролирате нервната си болка по различни начини. Доказано е, че упражненията спомагат за увеличаване на количеството кръв, протичаща към ръцете и краката, което осигурява повече хранителни вещества за нервите в тези части на тялото.

И в заключение – физическата активност може да ви помогне да се отпуснете и да се почувствате по-щастливи! Проучванията показват, че хората, които тренират, или дори само ходят активно, имат по-добро качество на живот и не отдават толкова голямо значение на съпътстващата ги болка.

(в материала има продуктово позициониране)