Автор
Цвета Герчева

Когато го искаме, а него го няма: Сънят, без който не можем

Тази неделя точно в 4 сутринта ще трябва да върнем стрелките на часовника с един час назад. Промяната на времето ще ни даде възможност да спим малко повече, преди да идем на работа в понеделник, но това е горе-долу единствената полза от рокадата на стрелките. Според специалисти смяната на часовото време неминуемо ще нанесе някои вреди на организма. Процесът на приспособяване към новия часови режим отключва депресията, състоянията на необяснима тъга, тревожност, засилва неимоверно стреса и не на последно място - влошава изключително много качеството на съня.

Искам да заспя, но не мога

Здравият сън е една от предпоставките за дълголетие. Той осигурява и така нужния баланс на организма, който позволява всички процеси в тялото ни да се случват правилно, а органите да работят в синхрон. Малцина от нас обаче си дават сметка, че ако изпитваме смущения в съня си по 3 или 4 пъти месечно, вече става въпрос за хроничен проблем, който изобщо не е "нормален" и "обичаен". Какво означава това, преведено на нормален език? Ако няколко пъти месечно ви се случва да не можете да заспите, да се будите без причина и после да не можете да се отпуснете в прегръдката на съня отново дълго време или просто "не можете да мигнете цяла нощ", това далеч не е факт, който трябва да подценявате. И не, ако изпиете чаша топло мляко преди лягане, няма да решите проблема.

Как точно смяната на стрелките съсипва емоционалното ни здраве

През последните години упорито се заговори за премахване на зимното и лятно часово време. Очаква се това наистина да се случи съвсем скоро, но какви са опасностите, които ни дебнат след поредната рокада на часовника тази неделя? Данните са повече от стряскащи!

Резултатите от изследване на университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен, проведено с 55 000 души, сочат, че смяната на часовото време влияе върху естествения ритъм на организма. Оказва се, че около месец е необходим на хората, за да се пригодят към промените. Най-лесно се приспособяват мъжете и жените около 30-те, които не работят в стресова среда. При всички останали се наблюдават сърдечносъдови или нервно-психически промени, както и влошено качество на съня. Често емоционалните проблеми се дължат именно на лош сън, казват специалистите.

Всеки четвърти не може да спи добре

Според данните смяната на времето предизвиква безсъние при 40-45 процента от хората в Европа. В тази статистика България не е изключение. Оказва се, че всеки четирима от десет човека имат проблеми със съня в дните след смяната на времето. В този период се намалява отделянето на мелатонин, който способства за здравия сън. Последствията - усещане за неудовлетвореност, безсилие за справяне с кризисни ситуации и често - отключване на леки депресии.

Канадските застрахователни брокери наскоро излязоха със статистика, че смяната на часа води до повече катастрофи заради заспиване на волана по време на шофиране - проблем, който е повече от сериозен. Изследване на университета "Харвард" пък сочи, че с 15% се увеличава броят на пътнотранспортните произшествия непосредствено след смяната с лятно часово време.

Билките, които наистина ни помагат при смяна на времето

Как да преодолеем по-лесно смяната на стрелките? Какво да направим, за да не позволим на тази промяна да доведе до проблеми в съня ни? Природата отдавна ни е дала отговор на този въпрос. Има някои билки, които реално подобряват качеството на съня ни. Това са Калифорнийския мак и добрата стара Маточина. И двете билки са с доказан успокоителен ефект и имат безброй ползи за организма. Улесняват заспиването, действат антидепресивно и подобряват храносмилането и концентрацията ни.

Именно затова влизат в състава на SLEEP- хранителна добавка, която обединява силата на Калифорнийския мак и Маточината в прецизна натурална формула, която реално ни помага в битката ни за по-здрав и качествен сън.

SLEEP е изцяло натурален продукт, разработен, за да ни помага да спим и да релаксираме по-добре. Той не създава зависимост, затова и се препоръчва за хиперактивни малчугани, които често не могат да спят добре.