Някои са на почивка, а други не! - мислех си ядосано аз, вперила очи в тавана на хотелската ни стая. Сън не ме ловеше в тая жега, упорита и влажна като детска кашлица. Хъркането на мъжа ми прорязваше тишината: той беше ножът, а аз маслото. Пригласяше му хор от цикади - една симфония на доволния съпруг в неговата обетована земя на съня. Аз, обаче, още я търсех. Бродех обречена през пустинята на безсънието и пеех в "Хора на евреите" от "Набуко":

О, сън мой, тъй прекрасен, ти си изгубен...

Всяка вечер, щом паднеше завесата на нощта, се вкарвах в тази опера. Усещах, че започвам да ставам раздразнителна.

От три дни не бях вкъщи, а в гръцкия рай, но гледах през решетките на портите му. Вътре играеха щастливите ми деца, усмихваше се доволният ми мъж, ухаещ на анасон, а аз дремех. Толкова ми се спеше през деня, че не усещах радост нито от морето, нито от узото, нито от октопода в чинията, който по принцип обожавам. Залезите на острова не ме очароваха, а плашеха. Те бяха знак, че настъпва поредната нощ на будуване, след която следваше изгревът на моето недоволство. Бях обратното на вампирите, които се радват, щом падне здрач. Не може да няма и такива същества? Мечтаех как някоя вечер аз и милионите жертви на инсомния ще се обединим в непобедима армия и ще щурмуваме двореца на бог Морфей, докато той блажено спи в абаносовото си легло.

"Морфей" от Жан-Бернар Ресту

В подобен момент телефонът е най-добрият приятел на будуващия. Реших този път да не се правя на животновъд и да си спестя стадото овце, които да броя. Всъщност овцата си ти, мислено се укорих, след като си спомних с каква лекота преди часове отказах опаковката Sleep, в която приятелката ми се кълнеше. Вече бях склонна да размисля...Я да видя какво казва чичко Гугъл?


"Слийп е високоефективна формула, която обхваща всички аспекти около качествения сън. Калифорнийският мак релаксира ума и подпомага лесното заспиване и пълноценния сън. Екстрактът от Маточина допринася за нормалния сърдечен ритъм, подкрепя нервната система и успокоява напрежението в стомаха – една от причините за трудното заспиване. Комбинацията от двата продукта съкращава времето за заспиване и нормализира функцията на организма, така че да гарантира качествен сън."

Хм, билки, въздъхнах с облекчение. Страхувах се от тежки препарати с агресивна формула, които имат страничен ефект и водят до зависимост. И неусетно си спомних как баба ми на село береше маточина и всяка вечер преди сън изпиваше по чаша студен чай. Защо го пиеш студен? - любопитствах аз. "Защото Сънчо се плаши от топлото", усмихваше се тя.


Тогава нещо ми просветна. Споменът за баба, мисълта за дома ѝ, протегнатата към мен ръка на приятелката ми с опаковката Sleep...Всичко това ме успокои. Гушнах възглавничката с мече, която си носех от вкъщи и заспах блажено. Сънчо "изключи" хора на цикадите, мъжът ми се обърна на другата страна и спря да хърка, а аз се унесох под звуците на Шопеновото "Ноктюрно".


Всъщност историята си има своя щастлив край.
Още на другата сутрин се сдобих с блистер Sleep и на следващата нощ блажено се отпуснах в обятията на Морфей.

Лека нощ, доверчиви!

(в материала има продуктово позициониране)