Автор
Woman.bg

Кои зеленчуци и плодове са по-полезни - суровите или варените?

Свикнали сме да чуваме, че почти всички зеленчуци, както и плодове, са по-полезни сурови, отколкото, след като са преминали през топлинна обработка. Действително под въздействие на високата температура при варене, печене, пържене, съдържанието на витамини и хранителната стойност в тях значително се понижава. Други обаче след варене придобиват много по-благотворни за здравето качества, отколкото ако се консумират в суровия им вид. Кои принадлежат към първия и кои – към втория, вижте сега:

Храни, които трябва да ядете сурови

Цвекло


За него знаем, че има много биологично активни вещества. Те обаче се усвояват най-пълноценно, само когато този кореноплод с вишнев цвят се приема в суров вид. Той е богат на фибри, витамин С, калий, манган и фолат – хранителни вещества, които помагат за засилване на имунната система, борят се срещу възпалителни процеси, подобряват тонуса и циркулацията на кръвта. Учените са категорични, че топлинната обработка може да намали концентрацията на фолат (витамин от група В) с 25 на сто.

Малини, боровинки и къпини


Тези любими горски плодчета са изключително полезни в суров вид, но не и сушени. Сушените плодове са с високо съдържание на захар! Това повишава с три пъти съдържанието им на въглехидрати и калории. Консумирани в суровия им вид бери плодовете доставят на организма богата гама от витамини и минерали. Съдържат забележителни количества полифенолни антиоксиданти, както и диетични фибри. Действат като магия на бръчките, а също така предпазват кожата от слънчевите лъчи.

Червени чушки

Съдържащият се в тях витамин C, който е много ефективен антиоксидант (унищожава свободните радикали и предпазва организма от вируси, бактерии, токсични вещества, подсилвайки имунната система), се унищожава при температура над 370 градуса. А червените чушки са богат източник на Витамин С, така че нека си ги хапнем сурови, запазвайки полезните им свойства.

Чесън

Термообработката прави чесънът по-малко мощен, тъй като топлината унищожава полезният алицин. Затова най-добре го добавете в ястието, точно преди да приключите с готвенето. Чесънът съдържа вещества, отпускащи кръвоносните съдове, което предпазва от сърдечен удар. Готвенето му намалява значително количеството им, така че е най-добре да го консумирате суров.

Храни, които трябва да консумирате варени

Спанак

Хапвайки спанака сготвен, вие ще абсорбирате повече желязо, калций и магнезий. И суров спанакът е полезен, но когато е термично обработен за организмът е по-лесно да усвои съдържащия се калций. А калцият е важен за здравината на костите и зъбите. Най-добре е да приготвите спанака на пара, за да избегнете всякаква загуба на хранителни вещества.

Домати

Изненадани ли сте? Когато доматите са сготвени, тялото абсорбира по-голямо количество ликопен, който е много силен "помощник" на тялото в намаляване на риска от развитие на рак. Поради факта, че е мастноразтворим, усвояването на ликопена се подобрява, когато се добави малко мазнина.

Аспержи


Аспержите са богати на витамини А, С, Е, фолати и калий, но е малко вероятно да се възползвате от тяхната полза за здравето, ако ги консумирате сурови. Термичната обработка на зеленчука спомага за разграждането на дебелите му клетъчни стени, а това от своя страна подпомага по-лесното абсорбиране на хранителните му вещества от организма.

Артишок


Артишокът може да се похвали с редица ползи за здравето, сред които понижаване нивата на кръвната захар, подобряване на храносмилането, подпомога здравето на сърцето и черния дроб. Зеленчукът съдържа витамините B6, C, K, както и магнезий, както и мощни антиоксиданти.

Храни, които трябва да ядете и варени, и сурови

Броколи


Топлинната обработка на броколите деактивира ензимът мирозиназа, който подпомага прочистването на черния дроб от канцерогенни вещества. Това пречистване е важно, защото предпазва от развитие на рак и стомашни язви. Но всъщност броколите, както и другите кръстоцветни зеленчуци като зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле и карфиол, са добър пример за зеленчуци, които трябва да се хапват и сурови, и варени, защото при готвене в тях се образува съединението индол. То е фитонутриент, който се бори с предраковите клетки, преди те да се превърнат в злокачествени.

Моркови

Суровите моркови съдържат полифеноли, които намаляват риска от рак и сърдечни заболявания. Термичната обработка унищожава всички полифеноли и витамин С (който се разгражда много бързо при нагряване), съдържащи се в морковите. От друга страна сварените моркови доставят на организма повече бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А (полезен за зрението, растежа на кожата и лигавиците).

Четете още: Плодове срещу зеленчуци: кое е по-добро за вас?