Кои зеленчуци и плодове са по-полезни - суровите или варените?

30 ноември 2019 | 08:00
690
1
Снимки: Pexels
1

Свикнали сме да чуваме, че почти всички зеленчуци, както и плодове, са по-полезни сурови, отколкото, след като са преминали през топлинна обработка. Действително под въздействие на високата температура при варене, печене, пържене, съдържанието на витамини и хранителната стойност в тях значително се понижава. Други обаче след варене придобиват много по-благотворни за здравето качества, отколкото ако се консумират в суровия им вид. Кои принадлежат към първия и кои – към втория, вижте сега:

Храни, които трябва да ядете сурови

Цвекло

За него знаем, че има много биологично активни вещества. Те обаче се усвояват най-пълноценно, само когато този кореноплод с вишнев цвят се приема в суров вид. Той е богат на фибри, витамин С, калий, манган и фолат – хранителни вещества, които помагат за засилване на имунната система, борят се срещу възпалителни процеси, подобряват тонуса и циркулацията на кръвта. Учените са категорични, че топлинната обработка може да намали концентрацията на фолат (витамин от група В) с 25 на сто.

Малини, боровинки и къпини

Тези любими горски плодчета са изключително полезни в суров вид, но не и сушени. Сушените плодове са с високо съдържание на захар! Това повишава с три пъти съдържанието им на въглехидрати и калории. Консумирани в суровия им вид бери плодовете доставят на организма богата гама от витамини и минерали. Съдържат забележителни количества полифенолни антиоксиданти, както и диетични фибри. Действат като магия на бръчките, а също така предпазват кожата от слънчевите лъчи.

Червени чушки

Съдържащият се в тях витамин C, който е много ефективен антиоксидант (унищожава свободните радикали и предпазва организма от вируси, бактерии, токсични вещества, подсилвайки имунната система), се унищожава при температура над 370 градуса. А червените чушки са богат източник на Витамин С, така че нека си ги хапнем сурови, запазвайки полезните им свойства.

Чесън

Термообработката прави чесънът по-малко мощен, тъй като топлината унищожава полезният алицин. Затова най-добре го добавете в ястието, точно преди да приключите с готвенето. Чесънът съдържа вещества, отпускащи кръвоносните съдове, което предпазва от сърдечен удар. Готвенето му намалява значително количеството им, така че е най-добре да го консумирате суров.

Храни, които трябва да консумирате варени

Спанак

Хапвайки спанака сготвен, вие ще абсорбирате повече желязо, калций и магнезий. И суров спанакът е полезен, но когато е термично обработен за организмът е по-лесно да усвои съдържащия се калций. А калцият е важен за здравината на костите и зъбите. Най-добре е да приготвите спанака на пара, за да избегнете всякаква загуба на хранителни вещества.

Домати

Изненадани ли сте? Когато доматите са сготвени, тялото абсорбира по-голямо количество ликопен, който е много силен "помощник" на тялото в намаляване на риска от развитие на рак. Поради факта, че е мастноразтворим, усвояването на ликопена се подобрява, когато се добави малко мазнина.

Аспержи

Аспержите са богати на витамини А, С, Е, фолати и калий, но е малко вероятно да се възползвате от тяхната полза за здравето, ако ги консумирате сурови. Термичната обработка на зеленчука спомага за разграждането на дебелите му клетъчни стени, а това от своя страна подпомага по-лесното абсорбиране на хранителните му вещества от организма.



Артишок

Артишокът може да се похвали с редица ползи за здравето, сред които понижаване нивата на кръвната захар, подобряване на храносмилането, подпомога здравето на сърцето и черния дроб. Зеленчукът съдържа витамините B6, C, K, както и магнезий, както и мощни антиоксиданти.

Храни, които трябва да ядете и варени, и сурови

Броколи 

Топлинната обработка на броколите деактивира ензимът мирозиназа, който подпомага прочистването на черния дроб от канцерогенни вещества. Това пречистване е важно, защото предпазва от развитие на рак и стомашни язви. Но всъщност броколите, както и другите кръстоцветни зеленчуци като зеле, къдраво зеле, брюкселско зеле и карфиол, са добър пример за зеленчуци, които трябва да се хапват и сурови, и варени, защото при готвене в тях се образува съединението индол. То е фитонутриент, който се бори с предраковите клетки, преди те да се превърнат в злокачествени.

Моркови 

Суровите моркови съдържат полифеноли, които намаляват риска от рак и сърдечни заболявания. Термичната обработка унищожава всички полифеноли и витамин С (който се разгражда много бързо при нагряване), съдържащи се в морковите. От друга страна сварените моркови доставят на организма повече бета-каротин, който тялото преобразува във витамин А (полезен за зрението, растежа на кожата и лигавиците). 

Четете още: Плодове срещу зеленчуци: кое е по-добро за вас?

Още по темата

Коментари

1
  30 ноември 2019 | 17:44 отговор
 

 

Добави Коментар

Най-четени

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

  • Нормално функциониране на сайтовете
    Не е зададено

    Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

    Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

    Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

  • За изпълнение на нашите услуги
    Не е зададено

    Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

    Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

  • За измерване
    Не е зададено

    Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на реклами
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
    Не е зададено

    Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

    Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

  • За персонализация и профилиране
    Не е зададено

    Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

    Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

  • По възложение и за проекти на трети страни
    Не е зададено

    При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

    Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

    За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

    За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

  • За Директен маркетинг
    Не е зададено

    За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.