Автор
Woman.bg

Колко често пишкате нощем и на какво се дължи?

Случва ли ви се да се будите посред нощ, за да ходите до тоалетната?

Най-вероятно отговорът на този въпрос е „да“. Според здравните специалисти в това няма нищо притеснително, стига честотата на уриниране през нощта да не надвишава два пъти.

Но дори и нощните позиви за тоалетна да са по-чести от споменатите като допустими, не бързайте да се притеснявате. Прекомерното ходене до тоалетна посред нощ невинаги е индикация за здравословен проблем. Все пак, ако се будите прекалено често, за да уринирате вечер, е хубаво да се консултирате с медицинско лице, за да бъдат отхвърлени причини като инфекция на пикочните пътища, диабет или някое неврологично нарушение.

А какви са другите възможности за често уриниране през нощта, може да видите в следващите редове:

* Пиете голямо количество течности в часовете преди лягане.

* Прекалявате с кафето. Възможно е причината за честото ставане през нощта да се крие и в консумацията на кафе и черен чай в късния следобед. Кофеиновите напитки подтикват бъбреците да увеличат своята работа, а резултатът е ходене до тоалетна посред нощ.

* Консумацията на алкохол вечер също е причина за повишено уриниране през нощта. Причината е, че алкохолът е дуеритик и води до дехидратиране и изхвърляне на вода от тялото, която излиза най-лесно чрез урината.

* За бременните жени е характерно засиленото уриниране. Това се дължи на хормона на бременността, наречен човешки хорион гонадотропин, или ЧХГ. Той предизвиква увеличаване на притока на кръв към бъбреците, което стимулира отделянето на по-голямо количество урина. През периода на бременността се уголемява и матката, а повишаването на размерите ѝ може да предизвика притискане на пикочния мехур и съответно позиви за по-често уриниране.

* С напредване на възрастта капацитетът на пикочния мехур има тенденция да намалява. Затова, когато човек остарява, дори и да приема същото количество течности, както когато сте били по-млади, може да се налага да използвате тоалетната по-често. Това може да е и причината да се будите през нощта, за да пишкате.