Съществуват многотеории за това колко често трябва да се къпем и колко е полезен всекидневният душ. Съвсем естествено е всеки човек, който живее сред другите и обича да изглежда чист и да ухае добре, да се къпе веднъж на 24 часа, дори и по-често. Само че как да разберем дали сме прекалили? И дали твърде стриктният ни хигиенен режим не вреди на кожата ни. Ето какво казват лекарите по въпроса:

Трябва да си взимаме душ най-малко веднъж на всеки два-три дни, съветва дерматологът Денди Енгелман. Ако го правим по-рядко, бактериите и мръсотията по тялото ни започват да се натрупват и може да предизвикат възпаление. Но и твърде честото къпане също не води до нещо добро. И кожата ви ще ви даде ясен знак дали сте прекалили с баните. Ако тя е твърде суха и раздразнена, значи е добре да разредите душовете.



Има няколко фактора, с които е добре да се съобразявате. Един от тях е тренировъчният ви режим и по-точно потенето. Трябва да знаете, че потта и бактериите, ако са примесени с грим, могат да доведат до образуването на пъпки по лицето и тялото. Така че ако сте били на интензивна тренировка и сте се изпотили, е желателно веднага след това да си вземете душ, за да предотвратите натрупването на бактерии.

Къде живеете? Ако сте на място, което има влажен климат, то вие със сигурност се потите повече. В такъв случай трябва по-често да взимате душ.

И най-важното: Не се къпете с гореща вода. Не и ако кожата ви е суха, защото горещата вода изсушава допълнително. Препоръчтелно е температурата да е средна, хладка. Също така трябва да си взимате душ по-рядко, ако водата в дома ви е твърда (с високо съдържание на минерали).

Четете още: По колко часа трябва да спят децата