Билкарите наричат копривата "малка аптека", която лекува почти всичко. Това не е случайно, тъй като тя е съкровищница на витамини, минерали, органични киселини и други полезни вещества.

Нейните фитохимикали се съдържат в микроскопичните власинки върху листата на копривата. При допир те освобождават три вида киселини – мравчена, лимонена и ябълчна, които причиняват парене и сърбеж.



"Копривата е много полезна с енергията, която ни дава. При първите слънчеви лъчи тя вече е поникнала. Това означава, че тя е аптека със слънце. Тя вкарва в нас директна слънчева светлина"
, обясни д-р Мария Папазова по Нова телевизия.

Копривата е много близо и до бобовите култури по белтъка, който съдържа. Въглехидратите се съдържат предимно в стръковете на копривата, а в листата има вещества като калий, фосфор, натрий и редки витамини като K и D.

Сред лечебните качества на копривата са:

- Пречистването на лимфата и кръвта
- Предотвратяването на анемия
- Стимулирането на кръвотворната функция
- Благотворно действие върху имунната система
- Спомага много при борбата с пролетната умора
- Лекува артрит
- Изключително полезна при алергии и възпаления



Копривата влияе върху всякакви органи и системи, защото този коктейл вещества, всъщност, влияе върху основните тъкани, органи и процеси в човешкия организъм. Все едно влиза едно малко оркестърче, което спомага организма да спре да пее фалшиво след зимните месеци”, обясни д-р Папазова и допълни, че всяка част от копривата е изключително полезна.