Автор
Woman.bg

Коронавирусът – кои симптоми са наистина притеснителни?

Коронавирусът се появи на картата на света и почти няма държава, в която той да не е сложил отпечатъкът си. Добрата новина е, че в Китай, откъдето тръгна заразата, вече няма нови случаи на разболели се хора.

У нас обаче вирусът тепърва заразява все повече и повече хора. Една от причините е, че не спазваме добра хигиена.



От Световната здравна организация съобщиха, че има малка промяна в симптомите.


Първоначално медиците предупредиха, че симптомите на COVID-19 са суха кашлица, задух, болки в гърлото, хрема и висока температура. Сега обаче ни предупреждават, че трябва да стоим поне на метър разстояние от другите хора, защото към симптомите се добавя и кихането. Затова е добре да стоим далеч от другите и да носим маска.

Опитайте се да подкрепите имунитета си със съответните витамини.
Спортувайте у дома, на отворен прозорец. Яжте повече плодове и зеленчуци, супи, пийте топли напитки.

Епидемиологът д-р Петър Марков, който от 2 години е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести, обясни, че е много важно в какво състояние е имунната ни система. "Има доста вирусни инфекции, при които главните увреждания не се създават от инфекцията от вируса, а са резултат от прекомерен или недобре насочен отговор на имунната система", уточни епидемиологът.

Изключително важно е, ако наблюдавате част от симптомите, да се самоизолирате.

Избягвайте срещите с много хора. Не се здрависвайте, не се прегръщайте, не се целувайте. Дори с най-близките си хора, ако те са по-възрастни. Най-добре ги изолирайте.
Избягвайте да пипате носа, устата и очите си, докато сте навън и с мръсни ръце. И, не, това, че сте по-млад, не означава, че не можете да се заразите. Можете. Затова се пазете. Така ще спасите не само себе си, но и хората, които обичате.


Хигиената е задължителна. Мийте ръцете си, когато се прибирате у дома и когато ви предстои да ядете. Поне 20 минути.
Използвайте дезинфектант с поне 60% спирт в него.

В момента у нас има втора вълна на грип тип Б. Което означава, че фактът, че имате някои симптоми, все още не означава, че сте заразени с коронавирус. Ако усетите, че ви е отпаднало, самоизолирайте се. И наблюдавайте симптомите. Ако са налице поне три от изброените по-горе, се обадете на личния си лекар или на телефон 112. Ще ви насочат към следващи действия. Най-вероятно ще ви бъде направен тест за коронавирус.

През това време СПАЗВАЙТЕ КАРАНТИНАТА
. Излизането навън е не само забранено, но е абсолютно безотговорно. Фактът, че можете да заразите възрастните хора, които живеят в блока ви, е достатъчно сериозен. За тях болестта може да бъде фатална. Ако имате възможност, минете с дезинфектант дръжките на вратите на асансьора и входната, както и копчетата. Добре е това да се прави поне няколко пъти на ден.


Апелът „Стой си у дома, спаси живот” не е прищявка или мода, а сериозно и отговорно послание. Ако сме достатъчно дисциплинирани и отговорни, ще се справим бързо с болестта и с кризата, която тя неминуемо води след себе си.

Пазете се и пазете другите около вас!